Doorgaan naar artikel
Toss
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Toss is een bijzonder leuke en actieve VR-ervaring, waarin liefhebbers van apenkooien hun lol op kunnen

Ondanks dat de PS VR2 een indrukwekkend stuk hardware is, kunnen we de launch nog niet echt een groot succes noemen. Natuurlijk zijn er een aantal indrukwekkende ervaringen te krijgen, maar al met al valt het qua game-aanbod nog behoorlijk tegen. Toch komt er zo af en toe iets voorbij dat op het eerste oog misschien niet zo interessant lijkt, maar uiteindelijk toch behoorlijk bijzonder blijkt te zijn. Is Toss, waarin je als aap moet klimmen en klauteren in VR, zo’n game?

Laten we beginnen met het verhaal. Je stort neer op een bijzonder kleurrijke planeet met je ruimteschip. Jij overleeft het wonderwel, maar je ruimteschip ligt aan gruzelementen die verspreid zijn over de planeet. Het is aan jou om de verloren onderdelen terug te vinden en uiteindelijk te ontsnappen. Veel meer valt er eigenlijk niet te vertellen en ook tijdens het spelen krijg je amper updates of verrassende plotwendingen. Het is dan ook vooral bedacht om je een aanleiding te geven om de meer dan zeventig levels door te slingeren en dat is bijzonder leuk.

Het begint allemaal nog vrij simpel: je klimt en klautert langs pijpen en trappetjes om onderweg bananen en andere dingen te verzamelen om uiteindelijk op de grote groene knop aan het einde van het level te geraken. Dit is echter een korte opmaat naar een waar slinger-, spring- en klim-festijn, waarin je de PS VR2-controllers gebruikt om je overal aan vast te pakken. Iedereen die apenkooien vroeger op school kon waarderen, gaat zich hier helemaal thuisvoelen.

De hele game is afhankelijk van motion tracking en dat blijft toch wel bijzonder. Het klimmen is rechttoe rechtaan, maar als je eenmaal aan de gewaagdere acties begint, dan merk je hoe tof VR kan zijn. Je zet je af met je handen en bepaalt precies de kracht die je nodig hebt om op het volgende platform terecht te komen. Of om je net aan het randje vast te grijpen, wat natuurlijk ook nog wel eens hopeloos misgaat. Daar schuilt overigens ook nog wel een stukje frustratie in, want het kan best even duren voordat je de slag te pakken hebt en je zult dus zeker in het begin vaak hopeloos misspringen. Heb je de smaak echter te pakken, dan dans je je als het ware een weg door de vele levels die het spel rijk is.

Daar eindigt het overigens nog niet, want per level zijn er ook een aantal uitdagingen te halen. Het einde halen zelf is niet zozeer moeilijk of spannend, maar het halen van de uitdagingen is niet altijd even simpel. De uitdagingen zijn het level halen binnen een bepaald aantal acties, of binnen een bepaalde tijd. Het doet ons wat dat betreft denken aan de Trackmania-games, waar de echte uitdaging hem zit in het constant verbeteren van je tijden om zo hoger op de leader boards te komen.

De levels zelf zijn verdeeld over negen verschillende omgevingen die er allemaal bijzonder kleurrijk uitzien. Overigens is de stijl van de game erg simpel, dus verwacht niet dat af en toe je mond openvalt om de prachtige omgevingen te aanschouwen. Dat wil niet zeggen dat de graphics niet werken. Het simpele stijltje past bij de game en door de vele kleuren is het moeilijk om niet spontaan vrolijk te worden.

Toss is een verrassend leuke game voor de PS VR2. Op het eerste oog lijkt het allemaal niet zo speciaal, maar eenmaal aan het spelen is het lastig weg te leggen en komt ook de charme van het spel naar boven. Het slingeren, klimmen en klauteren is erg leuk met de controllers van de PS VR2 en Toss is daarbij ook nog eens erg vriendelijk geprijsd.

Wij speelden Toss op de PS VR2. De game is daarnaast te krijgen voor de SteamVR en Oculus VR.