Doorgaan naar artikel
Sfeerimpressie van LEGO World 2023
Jeroen Nijhuis
Jeroen Nijhuis
Profiel

Dit jaar vindt het grootste LEGO-evenement ter wereld plaats: LEGO World. Als echte LEGO-enthousiastelingen hebben wij daar natuurlijk ook een kijkje genomen en zijn we afgereisd naar de Jaarbeurshallen in Utrecht.

Dat LEGO populairder is dan ooit, was goed te merken aan de wachtrijen bij de ingang. Honderden LEGO-fans, groot en klein, konden niet wachten om naar binnen te gaan. Ook voor ons was het even wachten voordat we daadwerkelijk naar binnen mochten, maar dat wachten werd meteen beloond. Een gigantisch bewegend beeld van Bowser doemde voor ons op en dit zette de toon voor de rest van LEGO World 2023.

LEGO World 2023

In de over vier hallen verspreide LEGO-gekte is werkelijk van alles te doen, maar onze eerste aandacht werd getrokken naar het LEGO-museum. Hier loop je letterlijk door de geschiedenis van LEGO heen. Wist je bijvoorbeeld dat LEGO ooit is begonnen met het maken van houten speelgoed? Het is hier allemaal te zien. Ons hart ging uiteindelijk toch een stukje sneller kloppen van de nostalgische LEGO Castle- en Piraten-sets uit de jaren ’80 en ’90.

Een stukje verderop was goed te zien dat LEGO World meer is dan een tentoonstelling. Twee levensgrote beelden van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima stonden opgesteld voor een groot podium. Op dit podium werd door middel van talloze baseplates langzaam de kaart van Nederland vormgegeven. De vormgeving werd gedaan door de bezoekers zelf. Je kon namelijk zelf een gedeelte van Nederland volgens de instructies nabouwen, wat vervolgens werd toegevoegd aan de rest van de kaart.

Na een buiging te hebben gemaakt voor dit koninklijke paar werd onze aandacht echt verstoord door het geluid van ronkende motoren. Niets minder dan een op ware grootte nagebouwde Lamborghini Sian van LEGO Technic stond werkelijk te schitteren in de volgende hal. In de LEGO Technic-omgeving staan een aantal grote replica’s van de sets die LEGO daadwerkelijk heeft uitgebracht en dit was voor ons een van de hoogtepunten van LEGO World.

LEGO World 2023

We lieten de supercars achter ons en liepen de LEGO Fanzone in, een gedeelte van LEGO World waar amateurbouwers hun meesterlijke bouwwerken kunnen tentoonstellen. Het staat hier vol met indrukwekkende zelf ontworpen creaties waar soms jaren aan is gewerkt. Wij waren erg enthousiast over Tortuga Eiland, een zeer groot schouwspel van verschillende eilanden waar de klassieke LEGO-soldaten en piraten uit de jaren ’90 sets naast elkaar leven, inclusief een stad met vuurtoren en een piratenbaai bestaande uit een in de rotsen vormgegeven piratenschedel met vurig oplichtende ogen. Het is tof om te zien dat dit thema populair blijkt. En LEGO zelf weet dit ook, gezien de recent nog uitgebrachte remake van Eldorado Fortress (10320) en het eerder al verschenen Pirates of Barracuda Bay (21322).

Een ander erg populair thema van LEGO is natuurlijk Star Wars, en op LEGO World is dit niet te missen. Een verduisterd gedeelte is volledig gewijd aan dit universum, met grote bouwwerken van Darth Vader, Meester Yoda en natuurlijk X-Wing Fighters. Er is hier echt van alles te zien, maar het grootste hoogtepunt was een groot diorama van de Slag om Hoth, waar verschillende originele LEGO-sets te zien waren. Pas overigens wel op, een misstap in deze omgeving en je hebt zo Darth Vader of Boba Fett achter je staan, maar je kunt natuurlijk ook gewoon met ze op de foto!

Als afsluiter hebben we nog een bezoekje gebracht aan de immens grote LEGO-winkel, waar je met een aantal aantrekkelijke aanbiedingen en 10% korting vrijwel elke LEGO-set kunt scoren. Aan de rijen bij de kassa’s te zien, maakten bezoekers hier gretig gebruik van. Na enige twijfel besloten we toch zonder nieuwe sets weer naar huis te gaan. Hoewel, niemand gaat bij LEGO World met lege handen naar huis, bij de uitgang krijgt namelijk iedereen nog een leuke verrassing.

LEGO World is een indrukwekkend en groots LEGO-evenement. Er is van alles te doen. De ongekende populariteit van LEGO is goed merkbaar, en de openingsdag was dan ook uitverkocht. Hierdoor was het met name in de ochtend op sommige plekken erg druk en moest er soms gedrongen worden om bepaalde dingen goed te kunnen zien. Omdat dit met name voor de jongere bezoekers niet altijd even leuk is, kunnen zij op meerdere plekken naar hartenlust bouwen met ontelbare hoeveelheden steentjes en zich even ontdoen van alle drukte. En laten we eerlijk zijn, dat is toch waar het bij LEGO allemaal om draait.

LEGO World is nog tot en met 24 oktober te bezoeken in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Kaarten zijn te koop via de website van LEGO World zelf.