Doorgaan naar artikel
Nacon Revolution 5 Pro
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De NACON Revolution 5 Pro is een geweldige controller, maar het ontbreken van bepaalde functionaliteiten bij PlayStation 5-games is wel echt een heikel punt.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat is natuurlijk ook van toepassing op controllers. De een geeft de voorkeur aan de DualSense van PlayStation en de ander heeft meer met die van Xbox. Nacon maakt al een aantal jaren controllers voor beide systemen en probeert de perfecte controller te maken. Wij kregen de Nacon Revolution 5 Pro thuis en hebben deze een aantal weken flink uitgeprobeerd. Hieronder kun je lezen hoe dat ons is bevallen.

De Nacon Revolution 5 Pro is speciaal ontwikkeld voor professionele gamers en is te gebruiken in combinatie met PlayStation 5, PlayStation 4 en pc. Toch wordt het apparaat vooral neergezet als een PlayStation 5-controller. Je kunt een kabel gebruiken om zo precies mogelijk te zijn of de bijgeleverde adapter gebruiken om draadloos te spelen. Hoewel er ook Bluetooth aanwezig is, is deze alleen bedoeld voor het draadloos verbinden van je headset. Hiervoor kun je overigens alleen apparaten gebruiken die versie 5.3 ondersteunen.

De Nacon Revolution 5 Pro heeft veel weg van zijn voorgangers, de Revolution Unlimited Pro en de Revolution Pro Controller 3. Zo is er gekozen voor een asymmetrische layout en zijn de actieknoppen een stuk groter dan bij de DualSense. Toch voelt dit apparaat een stuk robuuster en minder plastic aan. Ook ligt het heerlijk in de hand en dit was vooral te merken na het switchen tussen de Nacon Revolution 5 Pro en de DualSense-controller. Bij die laatste moet je toch een beetje zoeken hoe je die fijn kunt bedienen, terwijl de ander precies goed in je handen valt.

Net zoals bij de voorgaande modellen kun je ook nu weer een hoop aanpassen, zodat het helemaal bij jouw speelstijl past. Je kunt ringen om de joysticks plaatsen, zodat je de grens eerder bereikt. Je kunt kiezen voor een joystick waar je duim in past of juist met een bolling. Ook zitten er extra knoppen aan de achterkant die je met behulp van software kunt instellen. En met die software kun je zelfs de standaard actieknoppen anders instellen. Wil je het kruisje en het rondje omdraaien? Prima, als jij dat graag wilt dan is dat mogelijk. Het geeft je zo enorm veel opties, wat natuurlijk erg handig kan zijn om het beste uit jezelf te halen. Natuurlijk kun je ook gewoon de out-of-the-box-modus gebruiken en zelfs dan merk je al hoe fijn dit apparaat is.

De Nacon Revolution 5 Pro maakt gebruik van magnetische Hall-effecttechnologie, wat geen nieuwe technologie is maar wel voor controllers. Het moet ervoor zorgen dat je geen last meer hebt van stick drift, een vervelend probleem waarbij je joystick een eigen leven gaat leiden. Natuurlijk hebben wij geen honderden uren met het apparaat doorgebracht om het daadwerkelijk te kunnen bevestigen, maar je ondervindt er in ieder geval geen problemen van.

Wij hebben verschillende soorten games gespeeld op de PlayStation 5, PlayStation 4 en pc. Op die laatste twee is de Nacon Revolution 5 Pro eigenlijk bijna perfect. Dan zou je verwachten dat hetzelfde gezegd kan worden in combinatie met de PlayStation 5, maar niets is minder waar. Nacon heeft namelijk geen beschikking kunnen krijgen over de juiste licenties en daarom is er geen enkele vorm van trilling aanwezig als het apparaat in de PlayStation 5-modus staat. Dit maakt de beleving zoveel minder en is echt een tekortkoming, ook al kunnen we Nacon weinig verwijten.

De Nacon Revolution 5 Pro is eigenlijk de perfecte controller, maar door het ontbreken van enige vorm van trillingen bij PlayStation 5-games kunnen we niet de hoogste score toekennen. Laten we hopen dat Nacon uiteindelijk de juiste licenties weet te verkrijgen en middels een firmware-update die goede controller perfect kan maken.