Doorgaan naar artikel
Worldless
Tim Horsting
Tim Horsting
Redacteur
Profiel

Conclusie

Worldless is een hele toffe game die op het eerste oog simpel lijkt maar door de unieke stijl van combat toch een behoorlijke uitdaging kan blijken. Voeg hier een prachtige vormgeving en een betoverende soundtrack aan toe en je heb een unieke game die je niet meer los laat.

Een wezen gemaakt van puur licht verkent een barre vlakte. Tussen de sterrenhemel achter hem vechten andere wezens van licht een eeuwige strijd. Als het wezen zijn evenknie tegenkomt ontstaat er een achtervolging door verschillende werelden.

Worldless is een metroidvania-achtige game die doet denken aan een combinatie van Hollow Knight en Journey. De prachtige gevarieerde werelden zijn stuk voor stuk uniek en bieden soms interessante puzzels qua platforming. Doordat je door te verkennen soms nieuwe manieren vrijspeelt om je voort te bewegen wordt het ook interessant om deze werelden meermaals te bezoeken.

Waar turn based-combat soms desastreus kan uitpakken, weet Worldless juist de spanning vast te houden. Door de wereld te verkennen vind je bijvoorbeeld upgrades voor je tijdbalk én kun je shortcuts naar andere werelden vrijspelen. De echte kracht van de gevechten zit hem in het feit dat je een vijand kan verslaan maar óók kan absorberen. In dit laatste geval vul je een meter door middel van speciale aanvallen, als de vijand geabsorbeerd is, speel je speciale punten vrij waarmee je skills kan ontgrendelen in je skill tree.

Deze skills zorgen voor extra schilden, sterkere aanvallen en meer absorberende krachten. Het kan zijn dat je een vijand verslaat maar niet sterk genoeg bent om deze te absorberen. Hierdoor kun je wél verder in het level maar kun je later terug komen om alsnog dat ene skillpunt te verzamelen zodat je sterk genoeg bent voor één van de bossfights.

Eerder trokken we al de vergelijking met Journey, door het gebruik van muziek weet de game bijna hypnotisch te worden, de wereld reageert op jouw personage en doordat deze vrij kalm is heeft de game iets sereens. Doordat je als je dood gaat gelijk verder kan waar je was gebleven blijft de vaart ook in de gameplay zonder dat deze verdwijnt achter laadschermen en verloren progressie.

Wij speelden de game op de PlayStation 5, er werd geen gebruik gemaakt van de speciale features van de DualSense-controller. Wél speelde de game als een zonnetje: geen bugs of errors en om heel eerlijk te zijn hebben we ook nog geen updates ontvangen.

Worldless is een prachtige en unieke game die met zijn uitdagende werelden, spannende combat en hypnotiserende soundtrack de speler vele uren weet mee te nemen op reis naar het onbekende. Wij voorspellen dat dit zou wel eens dé indiehit van 2023 kunnen worden.

Worldless is nu verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.