Doorgaan naar artikel
De Legenden van Andor: Eeuwige Kou
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

We kunnen vaststellen dat dit nieuwe spel van Andor er echt prachtig uitziet. Het is fijn om weer vier nieuwe verhaallijnen te kunnen uitspelen waarbij je meegenomen wordt in het verhaal door de legendekaarten. Het Andorgevoel is weer helemaal terug. Deze versie is minder geschikt om mee te starten, omdat er weinig uitleg gegeven wordt in de handleiding. Het is veel zoeken in eerdere legendekaarten om sommige spelregels terug te vinden. Het steeds korter worden van de dagen door het verschuiven van het eeuwige kou-fiche past goed bij het winterse thema van deze editie en maakt dat er meer gepland moet worden. Een uitdagend avontuur dat deze winter zeker op tafel wordt gelegd.

Van De Legenden van Andor is er een nieuwe standalone uitgebracht: De Legenden van Andor: Eeuwige Kou. Deze nieuwe editie van Andor vindt plaats vóór de wereld die wij kennen van het oorspronkelijke basisspel. Zoals de titel al verraadt, speelt deze versie zich af op het bekende speelbord dat nu is bedekt met een dik pak sneeuw en waar het hartje winter is. Samen met jouw medespelers vorm je een groep helden dat het op zich heeft genomen om de burcht te verdedigen en Andor te bevrijden van de eeuwig heersende kou. Jouw team bestaat uit de krijger, wachter, tovenaar en de dwerg die goed moeten samenwerken om de gebeurtenissen die jullie tegenkomen te doorstaan.

Andor EK_Speloverzicht Foto: Janneke Ooms-Janssen

De Legenden van Andor: Eeuwige Kou is alweer het vierde op zich staande spel in de Andor-reeks. Er zijn vier nieuwe legenden die je kunt spelen op het speelbord dat er aan beide kanten compleet verschillend uitziet. Het eerste avontuur speel je op de voorkant van het bord, de bekende afbeelding waar het nu winter is. Vanaf het tweede avontuur speel je met de achterkant van het speelbord. Jouw helden en jij zijn naar het oosten om de berg heen gegaan en aan de andere kant van de berg zien ze een besneeuwd steppelandschap met een bevroren meer in het midden. Hier moeten zij onder andere het tentenkamp van één van de metgezellen verdedigen. Elke handeling zoals lopen en vechten kost zoals gebruikelijk een uur op het dagspoor. De dagen worden echter steeds korter. Goed plannen is hierom belangrijker in deze versie van Andor. Iedere nacht doven de vuren weer en trekken de monsters over het land, waarna de helden deze moeten bestrijden om hun doelen te bereiken.

In Eeuwige Kou zit een hoop nieuwe spelelementen. De legenden bestaan uit heel nieuwe verhalen die gebruikmaken van het spelmechanisme van de eerdere spellen. De wachter is nieuw en dit personage speelt in de wintereditie een belangrijke rol, omdat de wachter goed is in het maken van vuur. Ook heeft elke held een mannelijke en een vrouwelijke kant. Je kunt kiezen voor ‘vrouwelijke krijger’ in plaats van een ‘krijger’ of voor een vrouwelijke wachter ten opzichte van ‘wachter’. Deze aanduiding had prima weggelaten kunnen worden, de afbeeldingen zijn duidelijk genoeg. Op het speelbord vindt je nu ook een spoor voor gezamenlijk vechten. Hierin kun je bijhouden wat de krachtpunten zijn die je samen inzet tegen een monster. Op deze manier kun je een stuk beter zien wat de stand van een gevecht is.

Andor EK_Speelbord Foto: Janneke Ooms-Janssen

De vormgeving van De Legenden van Andor: Eeuwige Kou is indrukwekkend. Het besneeuwde landschap ziet er prachtig uit, het is duidelijk dat er veel aandacht is uitgegaan naar het thema. De verhalen voelen wat ouder aan en alles sluit naadloos aan op het thema van de koude winter in de verre geschiedenis van Andor. Er zijn veel nieuwe monsters en personages die met een eigen verhaallijn verschijnen en hierbij horen nieuwe speelstukken die er stuk voor stuk prachtig uitzien. De handleiding is kort en biedt vooral een aantal basisregels. De rest van de informatie vind je in de legendekaarten. Dit zorgt voor een snelle start, maar tegelijkertijd voor flink zoeken wanneer een regel in een eerder gespeelde legende staat. Je speelt een legende met maximaal vier spelers en hier doe je ruim een uur over per legende.