Doorgaan naar artikel
Mens, Erger Je Niet aan het NK!
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Op 20 januari 2024 gaat het Nederlands Kampioenschap Mens Erger Je Niet van start. Het evenement vindt plaats in Emmeloord en zal al voor de 44e keer plaatsvinden. Omdat dat een jubileumjaar is voor de carnaval-vierder, heeft carnavalsvereniging De Droogpieren de organisatie op zich genomen in samenwerking met de Koninklijke Jumbo. In totaal kunnen 256 mensen deelnemen aan deze editie van het kampioenschap. Het NK wordt gespeeld in vijf rondes waarna de finale plaatsvindt. De regels voor Mens Erger je Niet kennen we waarschijnlijk allemaal. Je moet er als speler voor zorgen dat al jouw vier pionnen het thuishonk bereiken. Jouw pionnen mogen het speelbord op bij het gooien van een zes met de dobbelsteen en een andere speler zet jouw pion terug naar de reservebank als deze jouw plaats op het bord bereikt.

Het gezelschapsspel Mens Erger Je Niet is al sinds 1896 in Europa bekend. Nadat het in India is bedacht als Pachisi, werd het in groot Britannië uitgebracht als Ludo. Vervolgens hebben de Duitsers de naam Mensch ärgere Dich nicht bedacht en zo is het spel in 1934 ook in Nederland op de markt gebracht door speluitgever Jumbo. Het spel werd in Nederland zo populair dat in 1979 het eerste NK werd gehouden. Je speelt het spel met minimaal twee en maximaal vier spelers op het reguliere bord. Op het speelbord aan de achterkant kun je het spel ook met zes spelers spelen en de minimaal aan te raden leeftijd is zes jaar.

Inschrijven kan online nog tot 19 januari via C.V. de Droogpieren voor €7,50. Voor €10,00 kun je aan de deur nog een kaartje kopen op 20 januari, mits er nog plek is uiteraard.