Doorgaan naar artikel
Persona 3 Reload
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

Met de verbeterde graphics en de vele quality-of-life-aanpassingen, is Persona 3 Reload een must-have voor zowel fans van het eerste uur als de nieuwkomers.

Dankzij Persona 5 is deze gamereeks van Atlus in het Westen zodanig populair geworden dat zelfs Microsoft een goedgevulde zak met geld naar Japan heeft gestuurd om de Persona-reeks (en diverse andere JRPG’s) naar Xbox en Xbox Game Pass te brengen. Atlus zelf ziet met deze populariteit de kans om een remake te maken van Persona 3. Er bestaan al twee verbeterde versies, maar Persona 3 Reload is volledig opnieuw vanaf de grond af opgebouwd om het origineel naar de moderne tijd te brengen. Zowel fans van het eerste uur als nieuwkomers zullen genieten van de vernieuwde graphics en diverse quality-of-life-verbeteringen die de remake met zich meebrengt.

Als nieuwkomer in deze reeks, hebben we voorafgaand aan het spelen van Persona 3 Reload eerst nog even Persona 3 Portable uitgeprobeerd om zodoende toch enigszins een idee te krijgen van wat voor soort game het is. De verbeterde versie die voor de PlayStation Portable verscheen, stond tot kort geleden in de catalogus van Xbox Game Pass. De intro van de game kunnen we zowel onheilspellend en mysterieus als morbide noemen. We spelen als een uitwisselingsstudent die zijn middelbare schoolleven vervolgt op Gekkoukan High. Bij aankomst op het station laat in de avond is er aanvankelijk nog niets aan de hand, totdat de elektriciteit uitvalt en er ineens allemaal doodskisten tevoorschijn komen. Vervolgens zien we een studente die een pistool op haar hoofd richt en de trekker probeert over te halen en bij aankomst in het studentenhuis, schotelt een mysterieuze jongen ons een contract voor met de waarschuwing dat we al onze toekomstige keuzes moeten accepteren zoals ze zijn.

Een bizar begin, maar al snel wordt het duidelijk hoe het zit. We zijn namelijk een Persona-gebruiker en hebben de mogelijkheid om een soort manifestatie van de innerlijke psyche op te roepen. We worden dan ook gevraagd om de groep te komen versterken en mee te helpen met het bestrijden van de Dark Hour, een verborgen uur dat elke dag klokslag middernacht plaatsvindt.

Persona 3 kent twee belangrijke onderdelen. De eerste is natuurlijk het schoolleven en alles wat daarbij komt kijken. We volgen lessen en examens, sluiten ons aan bij verschillende schoolclubs en leren onze klasgenoten, medescholieren en andere inwoners van het eiland beter kennen. Elke dag bestaat uit twee dagdelen: na schooltijd (of overdag wanneer er geen school is) en de avond. Met de mogelijkheid om telkens slechts één activiteit te ondergaan, moeten we steeds keuzes maken wat we gaan doen. Kiezen we voor het versterken van de vriendschap met een bepaald personage, gaan we studeren om slimmer te worden, nemen we een hapje te eten in een van de restaurants of kunnen we als part-timer aan de slag te gaan om wat extra geld te verdienen?

Naast de verbeterde graphics kent Persona 3 Reload nog een hele belangrijke toevoeging aan dit onderdeel: bewegingsvrijheid. Je krijgt nu namelijk de mogelijkheid om zelf door de school, het studentenhuis en andere locaties op het eiland rond te lopen in plaats van dat je alles maar aan het aanwijzen bent met de cursor. Het spel speelt nu dus niet meer weg als een soort veredelde point-and-click-adventure en dat verrijkt de gameplay enorm. In het korte tijdsbestek dat we Persona 3 Portable even geprobeerd hebben, vonden we het spel al snel wat saai worden. Dat gevoel hebben we tijdens het spelen van de remake niet gehad.

Het tweede belangrijke onderdeel van Persona 3 is Tartarus. Dit labyrinth maakt zich tijdens het verborgen uur meester van het schoolgebouw en is de hoofdplek voor de confrontaties met de schimmen die zich tijdens dit uur manifesteren. In beurtelingse gevechten is het de bedoeling om de juiste Persona te selecteren en met diens aanvallen de zwaktes van de vijand bloot te leggen. Daarmee kan je dan weer een vervolgaanval uitvoeren en op deze manier proberen de schimmen op een zo effectief mogelijke manier uit te schakelen. In Persona 3 Reload heeft Tartarus de nodige aanpassingen gekregen. Zo zijn de vormgeving en de user interface vernieuwd, staan er breekbare objecten om voorwerpen te bemachtigen en zijn er gesloten schatkistjes toegevoegd die alleen te openen zijn met de juiste hoeveelheid Twilight Fragments. Deze Fragments vind je zowel in Tartarus als op het eiland en ontvang je ook als beloning voor het versterken van de vriendschap met de vele personages die je ontmoet.

De Shift-functie zat al in Persona 3 Portable, maar nog niet in het origineel. Hiermee kun je de vervolgaanval ook door een ander teamlid laten uitvoeren om zo nog effectiever te kunnen zijn. Ook Shuffle Time is aangepast. Deze wordt soms na een gevecht geactiveerd en bevat een aantal kaarten waarvan je er eentje uit kunt kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld een nieuwe Persona bemachtigen, een gedeelte van de verloren levenspunten aanvullen of de hoeveelheid ervaringspunten of het geld dat je ontvangt verhogen. Voorheen werden de kaarten door elkaar gehusseld en moest je goed opletten als je voor een bepaalde beloning wou gaan. In de remake selecteer je simpelweg welke kaart je wilt hebben.

Uiteraard is ook de Velvet Room weer beschikbaar. Dit is de plek waar je je Persona met elkaar kunt fuseren om nieuwe en sterkere exemplaren te krijgen. Ook hier heeft Atlus een aantal functies uit Persona 5 overgeheveld. Zo is er nu een zoekfunctie beschikbaar waarmee je heel makkelijk kunt zien welke fusiecombinaties je met je huidige Persona kunt uitvoeren. Ook is het mogelijk om de vele te bemachtigen manifestaties te laten registreren zodat je deze kaart weer kunt terugkopen als je ze nodig hebt voor een nieuwe fusie.

Als we dan toch een klein minpuntje moeten benoemen, dan is het toch wel de eentonige opzet van Tartarus. Je klimt van verdieping naar verdieping om steeds hoger te komen en diens mysterie te ontrafelen. Het labyrinth bestaat uit een aantal blokken met elk weer een aantal verdiepingen. De verdiepingen binnen hetzelfde blok hebben dezelfde vormgeving, waardoor eentonigheid toch wel op de loer ligt. Al wordt dit kleine minpuntje overschaduwd door alle goede verbeteringen en toevoegingen die deze remake bevat. Dat maakt Persona 3 Reload het aanschaffen meer dan waard voor zowel fans van het eerste uur als nieuwkomers die deze reeks wel eens willen proberen.

Persona 3 Reload is voor deze review gespeeld op de Xbox Series. Het spel is vanaf 2 februari verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en pc. De game zal daarnaast op de dag van release ook speelbaar zijn via Xbox Game Pass.