Doorgaan naar artikel
Onze sfeerimpressie van Comic Film & Manga Fest Rotterdam
Lisa Groen
Lisa Groen
Pokémon-redacteur
Profiel

Het afgelopen weekend hebben vele bezoekers kunnen genieten van Comic Film & Manga Fest in Rotterdam Ahoy. Ook wij van NWTV waren van de partij en hebben ons zeer kunnen vermaken met de vele activiteiten en bezienswaardigheden die het evenement rijk was. In dit artikel geven wij jullie een uitgebreide impressie van het evenement, zodat jullie volgend jaar ook mee kunnen genieten van alle sterren, winkeltjes, panels en meer! In 2025 vindt Comic Film & Manga Fest wederom in Rotterdam Ahoy plaats op 15 en 16 maart. Alle informatie is te vinden op hun website.

Feestelijke opening

Onze zaterdag op Comic Film & Manga Fest begon met ongeveer een uur waarin we alvast een beetje konden ontdekken wat er allemaal te doen was. De grote opening begon iets na 11:00 uur ’s ochtends met een leuke presentatrice die ons wat vertelde over het evenement zelf. Hierna kwam natuurlijk een moment waar veel fans op zaten te wachten: de introductie van de beroemde gasten! Allereerst kwamen de bekende cosplay-gasten het podium op, waarna we getrakteerd werden op acteurs uit onder andere The 100, The Walking Dead, Once Upon a Time en zelfs enorme sterren uit One Piece, Back to the Future en Harry Potter. Alle sterren lieten hun eigen persoonlijkheid al zien met de manier waarop ze het podium op kwamen. Na een opening van ongeveer een kwartier was er nog de mogelijkheid een mooie foto van alle gasten te nemen.

Comic Film & Manga Fest Groepsfoto

Winkelen

Een grote reden waarom mensen ook vaak naar ‘conventions’ gaan, is de mogelijkheid om te winkelen. Dit is te begrijpen, omdat het best lastig kan zijn om merchandise van jouw favoriete fandom te vinden. Gelukkig biedt Comic Film & Manga Fest een mooie selectie van zowel kleine artiesten als grotere winkels uit binnen- en buitenland. In de zogeheten “Artist Alley” kunnen individuele artiesten een tafel huren om hun kunst te verkopen. Hier kom je van alles tegen, zoals gehaakte plushies, buttons, posters en meer!

Comic Film & Manga Fest

In de volgende hal staan de grotere winkels, met een enorm gevarieerd aanbod. Zo waren er al twee winkels die spullen verkochten voor Dungeons & Dragons, zoals boeken en dobbelstenen. Ook was er een heuse tattooshop, waar je uit vele anime en game gerelateerde ontwerpen kon kiezen. Natuurlijk kon je ook terecht voor Funko Pops, Disney-spullen en een heleboel anime- en “Kawaii”-merchandise.

Comic Film & Manga Fest

Beroemde Gasten

Eén van de gaafste delen van Comic Film & Manga Fest is de beroemde gasten die zij uitnodigen. Voor de 2024 editie hadden ze bijvoorbeeld Tom Felton, bekend als Draco Malfidus in Harry Potter, of Christopher Lloyd, oftewel Dr. Emmett uit Back to the Future. Met in totaal veertien beroemde gasten uit verschillende series heeft de organisatie het heel goed gedaan. Het is zelfs mogelijk om een speciaal ticket te kopen, waarmee jij met jouw favoriete ster op de foto kan of een handtekening kan krijgen! Wij hadden het grote geluk om een mooie handtekening te krijgen van Tom Felton. Bij het zetten van de handtekening kan je eventjes kort met de ster praten, wat een top ervaring is voor grote fans.

Comic Film & Manga Fest Tom Felton

Cosplay en sfeer

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een convention is de sfeer die er hangt. Veel mensen genieten er van om te kijken naar prachtige kostuums of zichzelf te verkleden. Ook de aanwezigheid van mooie fotolocaties is voor veel mensen belangrijk. Waar er weinig mooie buiten-locaties zijn rondom Rotterdam Ahoy, heeft de organisatie gezorgd voor een aantal mooie sets voor foto’s. Met deze sets waan je je in de wereld van The Last of Us of zit je aan een prachtige tafel die rechtstreeks uit Beauty and the Beast komt. Vele cosplayers maakten hier dankbaar gebruik van, zelfs als hun kostuum niet van de specifieke serie was.

Comic Film & Manga Fest Cosplay

Verder had de organisatie ook voldoende nagedacht over een chillzone waar bezoekers konden uitrusten. Er waren ruim voldoende wc’s met waterpunten en ook genoeg winkeltjes die eten verkochten. Hoewel het zeker niet rustig was op de conventie, was er voldoende bewegingsvrijheid en kon je vaak rustig bij een winkeltje kijken zonder dat je in een mensenmassa stond. Dit alles zorgde voor een relaxte sfeer bij de bezoekers. De hoeveelheid mensen in cosplay was ook vrij hoog, wat voor zowel de cosplayers als andere bezoekers erg fijn is.

Comic Film & Manga Fest

Liefdadigheid

Alhoewel het misschien niet het eerste is waar men aan denkt bij een convention , kwamen wij op Comic Film & Manga Fest ook een standhouder met een geweldig doel tegen. Deze standhouder, genaamd “Your Wishes”, zet zich in als non-profit om magische ervaringen voor iedereen, ongeacht beperking, mogelijk te maken. Door middel van een geweldig team aan vrijwilligers hebben zij rolstoelen omgetoverd tot magische creaties. Samen met de figuranten en rekwisieten kan je een mooie foto laten maken, ongeacht of je een beperking hebt. Wij vinden het mooi dat dit soort organisaties de ruimte krijgen op Comic Film & Manga Fest.

Comic Film & Manga Fest

Conclusie

Comic Film & Manga Fest in Rotterdam Ahoy is een leuke toevoeging aan de Nederlandse convention-agenda. De organisatie zit, vanuit een bezoekersperspectief, goed in elkaar. Er is genoeg te zien en te beleven, maar er zijn ook plekjes waar je even tot rust kan komen. De locatie leent zich erg goed voor dit soort evenementen en ze maken goed gebruik van de ruimte die ze hebben, zonder het overvol te proppen. Hierdoor heb je als bezoeker genoeg ruimte om te genieten van het evenement. Mocht je dus volgend jaar op 15 en 16 maart de kans krijgen om naar de volgende editie te komen, dan raden wij dit zeker aan!