Doorgaan naar artikel
The Pokémon Company deelt voor het eerst Shiny Hunt-tips
Lisa Groen
Lisa Groen
Pokémon-redacteur
Profiel

Fans van de mainline Pokémon-games zijn geschokt over een recente post op X van het officiële Pokémon-account. The Pokémon Company geeft namelijk officiële Shiny Hunt-tips voor Pokémon Scarlet en Pokémon Violet. 

Het is erg uniek dat een officieel kanaal van Pokémon deze tips deelt. Bij de eerste generaties deden zowel The Pokémon Company als de games zelf alsof shiny Pokémon niet bestonden. Er was niks over te vinden en voor spelers die er eentje tegenkwamen was het dus veelal een grote verrassing. Door de generaties heen kwamen er methodes om de kansen te verhogen, maar deze werden nooit officieel uitgelegd. Aan de reacties op het X-bericht is ook te zien dat veel fans dit nooit aan hadden zien komen.


In generatie 5, met Pokémon Black 2 en Pokémon White 2, werd de shiny charm geïntroduceerd. Dit key item, wat je kreeg voor het voltooien van de pokédex, verhoogde de shiny-kans permanent. In de volgende generaties kwamen er steeds meer duidelijke methodes, maar van een officieel statement hierover was geen sprake.

Bij de Spinoff-game Pokémon Legends Arceus konden spelers meer over de Hisui-regio leren door middel van kleine zijverhaaltjes. In een van de eerste verhalen vertelt een NPC over een speciale Ponyta die hij tegen is gekomen. Wanneer je vervolgens het verhaal afrondde, kreeg je een gegarandeerde shiny Ponyta. Ook dit zorgde al voor veel oproer bij fans, omdat er altijd erg spaarzaam omgegaan werd met gegarandeerde shiny Pokémon. De bekendste gegarandeerde shiny is de rode Gyarados in Pokémon (Heart)Gold en Pokémon (Soul)Silver, maar deze was moeilijk te vangen. Ook in Pokémon Black 2 en Pokémon White 2 kon je twee gegarandeerde shiny Pokémon tegenkomen, maar hiervoor moest je wel het spel uitspelen en aan bepaalde eisen voldoen.

Nu, met Scarlet en Violet, hebben spelers de optie om sandwiches te maken met “Sparkling Power”. Een aantal NPC’s in het spel leggen uit dat dit de kans verhoogt om “Pokémon met een andere kleur” tegen te komen. De officiële recepten die het spel geeft, geven echter niet een hoge Sparkling Power, dus fans moesten samen uitzoeken welke combinatie van ingrediënten het beste werkt.

De tijd van gissen is nu echter voorbij, want in de blogpost die gedeeld is staan alle manieren om jouw kansen te verhogen duidelijk uitgelegd. De Shiny Hunt-tips die zijn gedeeld waren al bekend, maar voor meer casual fans is deze officiële gids heel fijn. The Pokémon Company deelt onder andere hoe je de Shiny Charm krijgt, wat Mass Outbreaks zijn en hoe je die kan gebruiken en ze geven zelfs per Pokémon-type een recept voor een Sparkling Power level 3 sandwich. Aan het einde geven ze zelfs de tip om een Breloom met Spore en False Swipe te gebruiken, zodat je je nieuwe shiny Pokémon niet per ongeluk verslaat voordat je hem kan vangen.

Wij zijn enthousiast om te zien dat The Pokémon Company het toegankelijker maakt voor alle spelers om op shiny Pokémon te jagen. Niet alle spelers zijn het hier echter mee eens. Volgens sommige fans is het te makkelijk geworden om shiny Pokémon te vinden. Wat denken jullie?