Doorgaan naar artikel
Codekrakers: Brandgeheim
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Conclusie

Brandgeheim is een leuke thuis escaperoom die iedereen die van escaperooms houdt vermoedelijk goed zal bevallen. De kwaliteit is hoger dan de meeste andere thuis-escaperooms en het biedt een sterk en spannend verhaal. Het enige echt jammere is dat de prijs relatief hoog is. Vind je dat geen probleem, dan is Brandgeheim perfect!

Escaperooms zijn al jaren steeds populairder aan het worden en door de Covid-pandemie kwamen ook escaperoom-spellen thuis steeds meer op. We hebben als NWTV verschillende thuis-escaperooms geprobeerd, maar werden recentelijk door Codekrakers gevraagd of we één van de escaperooms van hen wilden proberen. Deze zorgen, zo zeggen ze zelf, voor een stuk meer inleving dan de gewone thuis-escaperooms, maar of dat ook echt zo is lees je in deze review.

In overleg met Codekrakers hebben we ervoor gekozen om Brandgeheim te proberen. Deze escaperoom heeft een hoog niveau en kan met maximaal zes spelers gespeeld worden. Dat het niet zomaar een thuis-escaperoom is, werd direct duidelijk toen we hem ontvingen. Het was geen brievenbuspakketje met papieren en misschien een buisje bloed, maar een flinke doos met onder andere een kist met een bijzonder slot, allerlei andere extra’s en aankleding en een zeer gedegen uitleg.

Voor we met Brandgeheim begonnen, moest iemand de spullen verstoppen en aangeven welke ruimte hoorde bij het spel. Alhoewel dit wel leuk was, voelde dit ook een beetje als een gimmick. Wanneer een medespeler zaken verstopt, kan die niet meezoeken en dat is uiteindelijk jammer. Daarnaast doet de ruimte verder niets en heeft, in tegenstelling tot een echte escaperoom, niets met de ruimte te maken. Overigens doet het niet af aan de ervaring, maar het was voor ons niet nodig.

Eenmaal begonnen met Brandgeheim was de sfeer gelijk top. Het spel biedt een leuk en spannend verhaal, vol met goede puzzels die je regelmatig weten te verbazen en vooral puzzels die andere thuis-escaperooms niet bieden omdat deze kleiner zijn en weggegooid worden na gebruik. Dat is precies waar Codekrakers anders in is. Je huurt de escaperoom voor bijvoorbeeld een weekend, in plaats van dat je hem koopt en alles wat je gebruikt vervolgens weg kunt gooien.

Alhoewel we dus van de ene in de andere verbazing vielen wat betreft de kwaliteit en diversiteit van de puzzels, liepen we tegen het einde ook tegen een vastloper aan. Of we het anders binnen de tijd hadden gehaald, is niet helemaal duidelijk, maar we moesten vuur tegen een houten plaatje aanhouden en dat voelde, zeker in een veilige thuisomgeving, niet helemaal aan alsof dit zo bedoeld was. Hoe dit echt anders opgelost had kunnen worden durven wij eigenlijk ook niet te zeggen, maar misschien een icoontje op het hout of bijvoorbeeld een hint waarin duidelijk stond dat dit wel mocht was een betere oplossing geweest.

Naast de zeer sterke en leuke puzzels (waar we verder omwille van spoilers niet op ingaan), zat er dus nog meer in de doos. Zo was er aankleding, alhoewel die wel enigszins beperkt was. Verder waren er hints en antwoorden. Die konden je helpen als je vastliep. Het geheel werd begeleid door een website waarop de klok afliep richting nul. Alles was zoals gezegd van goede kwaliteit en droeg bij aan de ervaring.

Dit alles is natuurlijk ook een stuk duurder dan een gebruikelijke thuis-escaperoom en dat is wel waar wij misschien wel het meeste moeite mee hadden. De set zelf kost €70,- en je bent (tenzij je hem in Drenthe ophaalt) ook nog eens €17,50 kwijt voor het verzenden en terugsturen. Als je met zes spelers speelt (wat het maximum is) ben je dus ongeveer vijftien euro per persoon kwijt. Voor een tientje per persoon meer kan je vaak een volledige escaperoom doen, wat nog altijd leuker is.

Maakt het je niet uit op welke locatie je speelt, dan is het duidelijk: Brandgeheim is een top escaperoom. Weliswaar dubbel zo duur als andere thuis-escaperooms, maar ook veel meer gericht op het gevoel van inleving. Zeer toffe puzzels, sterk verhaal, en allerlei attributen die zo in een gewone escaperoom passen maken dit een toffe ervaring. Een wat ons betreft klein verbeterpuntje is iets duidelijker maken dat je echt ergens vuur tegenaan moet houden. Vind je de locatie echter essentieel als onderdeel van een escaperoom, dan heb je bij zes spelers voor een tientje meer een volledige ervaring en is dat vermoedelijk een beter alternatief.

Escape Rooms grote groepen

Speel je met grote groepen de escape room.  Bijvoorbeeld op je familiedag of met het (sport)team. Dan kan je meerdere dezelfde escape rooms afnemen en tegen elkaar strijden om de snelste tijd. Dit kan in één ruimte met de video op een gezamenlijk groot scherm, of in aparte ruimtes. De groepen kunnen dan de escape rooms voor elkaar klaarzetten, wat het zoekelement alsnog terugbrengt in de escape room.