Doorgaan naar artikel
LEGO Dungeons & Dragons: Red Dragon’s Tale
Jeroen Nijhuis
Jeroen Nijhuis
LEGO Redacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Dungeons & Dragons: Red Dragon's Tale is een schitterende LEGO-set die de wereld van Dungeons & Dragons tot leven brengt, compleet met avontuurlijke scenario's en interactieve personages. Het biedt een diepgaande en plezierige bouw- en speelervaring die zowel verzamelaars als RPG-fans zal betoveren.

Na vele pogingen en een ongekend succesvolle LEGO Ideas-campagne, presenteert LEGO met trots een set die een staande ovatie verdient ter ere van het 50-jarige jubileum van Dungeons & Dragons. De set, Dungeons & Dragons: Red Dragon’s Tale (21348), ontworpen door de legendarische BoltBuilds, won de harten van fans wereldwijd door een razendspannende stemming. Hoewel de set niet precies hetzelfde is als het oorspronkelijke idee, wat logisch is, want anders zou het geen verrassing meer zijn, levert het een betoverende ervaring die je van je sokken blaast.

Voor de DnD-enthousiastelingen en vooral de dungeon masters, biedt het bouwen van de set een vreugde die te vergelijken is met het vinden van een schat in een koboldenkamp. Je bouwt niet alleen de onderdelen van de set, je creëert geheimen, schatten, vallen en monsterlijke schuilplaatsen. Er is nagedacht over elke steen; er is een doel voor zelfs de kleinste ruimte. Je voelt je bijna een toneelregisseur die het podium klaarzet voor een avond vol avontuur.

De set is verdeeld in vier thematische bouwonderdelen: de herberg, het bos met dungeons, de toren en de draak. Elke locatie is ontworpen met unieke stijlen en bouwtechnieken die elke bouwervaring tot een feest maken. Deze bouwwerken zijn ook nog eens open aan de achterkant, wat ideaal is voor de spel-ervaring en voor de speelgoed-fotografen onder ons; het is alsof je je eigen filmset hebt. Wat ons betreft springen de herberg en toren hier het meeste uit, ze zijn vernuftig gebouwd, zien er erg gedetailleerd uit en zijn uitdagend om te bouwen.

Je las het net al even, spel-ervaring, want deze set is niet zomaar een stapel blokjes; het is een heel avontuur op zich. Bij de bouwinstructies vind je een QR-code die je naar een pagina leidt waar je een episch avontuur kunt downloaden. Dit avontuur komt met kant-en-klare helden en enkele fantasierijke scenario’s die garant staan voor een aantal leuke speelsessies. Het is alsof je een snelkookpan van fantasie opent, compleet met een korte beschrijving van allerlei griezelige monsters en dappere personages, plus een duik in de diepe geschiedenis van Dungeons & Dragons.

De set bevat vier vooraf ontworpen helden, klaar om uit de doos te springen en avonturen te beleven. We hebben een Dwarf Cleric, een Gnome Fighter, een Orc Rogue en een Elf Wizard. Elk van hen heeft twee hoofden, zodat je kunt kiezen tussen mannelijk of vrouwelijk—behalve de orc, die komt met twee verschillende ‘ik-ben-klaar-voor-actie’ gezichtsuitdrukkingen. En dan zijn er nog twee NPC’s: een herbergier die blijkbaar niet kon kiezen tussen baard of geen baard, en een groene dragonborn die een hoofd gebruikt uit de voormalige Vidiyo-serie van LEGO.

Als je van monsters houdt, zit je goed. De set beschikt over een indrukwekkend assortiment aan engerds, waaronder een geleikubus die al op sociale media werd geteased, een beholder die je met argusogen bekijkt, een owlbear die meer knuffelbaar is dan je zou verwachten, mimics die misschien wel je sokken opeten, een displacer beast dat zijn beste leven leidt, een treant die niet uit de toon zou vallen in een heavy metal band, een paar Myconiden die zich nog afvragen of ze hier wel thuishoren, een handvol skeletten die klaar zijn voor een dansje, en natuurlijk een grote rode draak die zo majestueus is dat je bijna vergeet hoe vaak je zijn poten moet herbevestigen.

Daarmee komen we op het volgende punt, is er dan helemaal niets storends aan deze set? Doordat de set daadwerkelijk als dungeon kan worden gebruikt in een sessie Dungeons & Dragons, zijn er vele verschillende accessoires en details in de set verwerkt. Tijdens het bouwen worden deze details soms op het laatste moment toegevoegd en maakt het dat het plaatsen van de details soms erg lastig is door de kleine ruimtes, met als gevolg dat andere details weer loskomen. Dit is ook het geval wanneer je de vier onderdelen samen brengt of juist los van elkaar haalt. Het kwam bij ons geregeld voor dat er wat stukjes weg sprongen of los lieten.

Met een stevig prijskaartje van €359,99 en maar liefst 3.745 stukjes is deze set een serieuze investering. Maar voor de echte LEGO- en Dungeons & Dragons-fans is deze aankoop een no-brainer. De pure vreugde van het fysiek opbouwen van het avontuur en het spelen met de personages en monsters, verrijkt met een schat aan visuele details en interactieve elementen, maakt dit een onmisbare aanwinst.

Samenvattend: Dungeons & Dragons: Red Dragon’s Tale is een explosie van creativiteit en avontuur, een tocht vol magie en speelplezier die zowel LEGO- als Dungeons & Dragons-liefhebbers zal betoveren. Deze set is een feest van verbeelding, perfect voor iedereen die geniet van bouwen, spelen en verzamelen. Het belooft uren, zo niet dagen, van entertainment, en wie weet, misschien inspireert het je wel om je eigen legendarische avonturen te beginnen.