Doorgaan naar artikel
Kingdom Hearts Steam-versies
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De Steam-versies van alle Kingdom Hearts-games doen niets bijzonders dat de vele andere versies niet ook al gedaan hebben. Voornaamste reden om ze in huis te halen, is de mogelijkheid de games op je Steam Deck te spelen.

Square Enix heeft onlangs een boel Kingdom Hearts Steam-versies uitgebracht. De games zijn eerder al voor pc uitgebracht via Epic, maar menig gamer pretendeert nog steeds alsof dat stukje software niet bestaat. Mocht je ook zo iemand zijn, of heb je toevallig een Steam Deck in huis, dan kan je de games nu dus gelukkig ook op Steam halen.

Om maar met een hele mond vol te beginnen, het betreft de volgende spellen: Kingdom Hearts Final Mix, Kingdom Hearts Re: Chain of Memories, Kingdom Hearts 358/2 Days, Kingdom Hearts II Final Mix, Kingdom Hearts Birth By Sleep Final Mix, Kingdom Hearts Re:Coded, Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD, Kingdom Hearts 0.2 Birth by Sleep -A Fragmentary passage-, Kingdom Hearts χ  Back Cover (dit is een film), Kingdom Hearts III + Re Mind (DLC).

Voor het gehele pakket leg je, wanneer je de volle pond betaalt, zo’n honderd euro neer. Dat is behoorlijk veel aangezien het voor het overgrote deel om hele oude games gaat, maar je kan het ook in drie verschillende bundels aanschaffen. Ook moet gezegd worden dat je wel honderden uren aan gameplay krijgt.

De ports zijn redelijk simpel en clean, wat niet zo gek is aangezien er al ports zijn geweest voor PlayStation 3, PlayStation 4, Epic Games Store, Xbox One en de Nintendo Switch. We gaan het dus niet al te lang hebben over alle technische aspecten. De games draaien prima via Steam en hebben als nieuwe feature via AI Upscaling wat verbeterde achtergrond-textures gekregen. Hier merk je meestal niet zo heel veel van en het kan soms zelfs best wel raar zijn, omdat de AI niet altijd goed weet hóé iets verbetert moet worden. Af en toe ziet iets er voor je gevoel net wat scherper uit, maar het verandert je ervaring weinig. Ook qua grafische instellingen heb je weinig mogelijkheden, behalve dan de basiszaken zoals je framerate en algehele kwaliteit bij bijvoorbeeld het derde deel. Heb je een pc en heb je de games altijd al eens willen spelen, dan zijn de Steam-versies een prima kandidaat.

Interessanter is wellicht hoe de reeks draait op Steams handheld: de Steam Deck. Dit is iets dat voorheen alleen via vervelende omwegen mogelijk was en toen tegen veel problemen aanliep in verband met compatibiliteitszaken. Direct via Steam draaien alle games heerlijk op de Deck. Op alle games van vóór deeltje III, is het net alsof je de pc-versie speelt, maar dan handheld. Bij Kingdom Hearts III moet je wat opofferingen maken om de game lekker te laten draaien, maar zelfs dan haal je vrij makkelijk een lekkere framerate met prima graphics.

Kingdom Hearts is tegenwoordig met gemak een van de grote klassieke gamereeksen te noemen. Mocht je nog niet weten wat je kan verwachten: het vertelt het verhaal van een jonge jongen, Sora. Hij heeft een Keyblade waarmee hij onverhoopt in een groots, kosmisch avontuur belandt. Samen met Donald Duck en Goofy reis je door allerlei Disney-werelden om duistere krachten te verslaan. Het eerste spel werd initieel gepitcht als een cross-over tussen Square Enix (met name Final Fantasy) en Disney, dus heel gek is het ook niet dat het onder mensen die fans zijn van beide concepten, een gigantisch succes is.

We wachten momenteel allemaal met smart over meer informatie over het vierde deel, dat alweer twee jaar terug werd aangekondigd. Mocht je voor die tijd alle al bestaande games (nog een keertje) gespeeld willen hebben, dan kan je beter nu alvast beginnen: het zijn vrij uitgebreide verhalen.

De Steam-ports doen niets bijzonders dat de vele andere ports niet ook al hebben gedaan. Via upscaling-technieken zijn een paar achtergrond-textures soms wat strakker, maar soms kloppen ze ook niet helemaal. Al met al is het netto in evenwicht en blijft de Steam Deck de voornaamste reden om de Steam-versie eventueel boven andere platformen te verkiezen. Oh, en: we missen Kingdom Hearts: Melody of Memory nog op Steam, terwijl het een uitstekende titel voor de Steam Deck zou zijn!