Doorgaan naar artikel
EO presenteert Africa: Eye to Eye with the Unknown
Frank Roosendaal
Frank Roosendaal
Profiel

Na het succesvolle Earthflight zal er binnenkort weer een nieuwe BBC natuurserie te zien zijn op de Nederlandse TV: Africa: Eye to Eye with the Unknown.

Zoals de titel doet vermoeden zal de serie die uit zes delen bestaat zich geheel afspelen op het Afrikaanse continent. De focus zal uiteraard weer liggen op de dieren die hier te vinden zijn. Anders dan eerdere series van de BBC zijn de afleveringen opgedeeld per regio. Eerder werd dit vaak per diersoort of habitat gedaan.

Onbekend Afrika in beeld gebracht
De BBC stond voor de uitdaging om wederom beelden te schieten die het publiek nog niet gezien heeft. Hun voorgaande repertoire maakt dit moeilijk. Desalniettemin hopen ze bij Africa met een iets andere insteek alsnog beelden van wilde dieren te laten zien die voor het gros van de kijkers nieuw zullen zijn. Producer Mike Gunton vertelt dat er geprobeerd is een andere kant van bepaalde diersoorten te belichten. Zo zullen de diersoorten die bij een documentaire over Afrika ‘verplicht’ zijn, zoals de leeuw of de neushoorn, naar de achtergrond verdwijnen of in een ander daglicht gezet worden. Ook is het de bedoeling dat de door de jaren heen wat minder belichte en minder opvallende diersoorten meer aandacht krijgen. Africa krijgt het op deze manier zelfs voor elkaar om een hoop empathie te wekken voor een hardwerkende mestkever.

Het filmen van de wederom prachtige beelden ging niet altijd even soepel. Zo was er een helikoptercrash die alle inzittenden gelukkig overleefd hebben en een cameraman werd bijna uit een boom geslingerd door een kwade olifant. Ondanks dit soort incidenten is het toch gelukt om weer een serie neer te zetten met adembenemende beelden van de prachtige natuur  die op onze planeet te vinden is.

Binnenkort bij de EO
Africa: Eye to Eye with the Unknown startte in begin januari al met uitzenden in het Verenigd Koninkrijk. De Evangelische Omroep zal dit in ons land uit gaan zenden. De EO was eerder al verantwoordelijk voor het uitzenden van Planet Earth, Frozen Planet en kort geleden nog Earthflight. Aangezien al deze series voor kijkcijferrecords voor deze omroep gezorgd hebben is het vrij logisch dat de EO ervoor koos om ook de uitzendrechten voor Africa: Eye to Eye with the Unknown te bemachtigen.

De eerste aflevering van Africa: Eye to Eye with the Unknown, over de Kalahari, zal op dinsdag 12 februari om 20:30 uitgezonden worden. Hierna zal de serie wekelijks te bewonderen zijn.