Doorgaan naar artikel
Vooruitblik: Jurassic Park IV
Frank Roosendaal
Frank Roosendaal
Profiel

Het is alweer twaalf jaar geleden dat deel drie van de Jurassic Park serie verscheen. De hoogste tijd voor een vierde deel. Nadat onlangs de 3D adaptatie van het eerste deel verscheen zal er in 2014 een spiksplinter nieuw deel verschijnen dat voorlopig nog de naam Jurassic Park IV draagt. Nieuwerwets blikt vooruit.

Er is nog niet veel bekend over het vierde deel. Wel is bekend dat Steven Spielberg  uiteindelijk ook dit deel niet zal regisseren. Deel drie was het eerste deel dat niet door Spielberg geregisseerd werd. Voor velen zal dit een aderlating zijn, aangezien deel drie de slechtst ontvangen film is tot nu toe. Colin Trevorrow zal de regie op zich nemen. Trevorrow heeft nog geen groot repertoire, wat het moeilijk maakt om te voorspellen wat we van hem kunnen verwachten. Zijn meest recente werk is Safety Not Guaranteed (2012), een film die over het algemeen goed ontvangen werd. Jurassic Park IV zal echter een compleet nieuwe ervaring zijn voor Trevorrow dus we kunnen enkel afwachten.

Trevorrow liet laatst op Twitter doorschemeren dat JPIV zich zal afspelen op Isla Nublar. Isla Nublar is het eiland waar het eerste deel van de filmreeks zich afspeelde: het eiland waar het daadwerkelijke Jurassic Park (of wat daar nu nog van over is) zich bevindt. Deel twee en drie speelden zich af op Isla Sorna, het eiland ernaast waar de dinosaurussen gekweekt werden.

Wat willen we zien?
Dinosaurussen natuurlijk. Oude bekenden als de T. Rex en de Velociraptor zullen ongetwijfeld de revue passeren, hoogstwaarschijnlijk tot genoegen van de fans. Nieuwe dinosaurussen zouden geen overbodige toevoeging zijn. Gelukkig heeft Jack Horner, de paleontoloog  die bij de eerdere Jurassic Park films al heeft meegewerkt, al door laten schemeren dat er een nieuwe dinosaurus een hoofdrol zal gaan spelen. Horner heeft helaas geen hints gegeven over wat voor dinosaurus dit zou kunnen zijn. Verder zouden we natuurlijk graag weer wat leden van de originele cast terugzien, mits het verhaal zich er toe leent. Tot nu toe zijn er nog geen castleden bevestigd maar David Oyelowo (Jack Reacher) en Bryce Dallas Howard (Spider-Man 3) zouden namen zijn die een grote kans maken in de film te gaan spelen.

Wat willen we niet zien?
Aangezien Jurassic Park IV al zo lang gepland staat hebben zich de afgelopen jaren al aardig wat geruchten de ronde gedaan. Het ene gerucht was nog verschrikkelijker dan het andere waarmee we al een mooi lijstje met elementen die we absoluut niet willen zien hebben. Zo zijn er op internet afbeeldingen verschenen waarop met mensen gekruiste dinosaurussen te zien waren. In hoeverre dit ooit een serieus idee geweest is valt te bezien maar we gaan er maar vanuit dat dit niet het geval is. Een ander gerucht was dat de dinosaurussen uitgerust zouden worden met wapens om op deze manier mensen te dienen. Ook dit is gelukkig van tafel geveegd.

Kort geleden kwam echter wat slecht nieuws naar buiten: Jurassic Park IV zal uitgesteld worden. Dit vanwege, naar verluid, onenigheid tussen Universal en Trevorrow. Volgens Univeral zou het script niet genoeg actie bevatten. Het team buigt zich nu over het script en hoopt snel alsnog te beginnen met filmen. Wij hopen het ook: wachten tot 13 juni 2014 was voor ons al veel te lang.