Doorgaan naar artikel
De E3 in plus- en minpunten volgens de redactie
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Alle E3-onthullingen zijn bekend en het is tijd om de balans op te maken. De gameredactie van NieuwerwetsTV blikt in dit artikel terug met zijn of haar plus- en minpunten qua games.

Beste aankondiging / onthulling
Waar vermoedelijk de hele redactie gaat voor een next-gen game of console, blijf ik hangen bij Nintendo. Ondanks dat ik veel games waaronder Ryse echt wel kan waarderen, heeft Nintendo in mijn ogen persoonlijk de beste line-up. Er werden vijf spellen getoond die ik alle vijf zou halen zonder ook maar te twijfelen. Ik heb het dan natuurlijk over Donkey Kong Country Tropical Freeze, Super Mario 3D, Mario Kart 8, The Legend of Zelda: Windwaker HD en Super Smash Bros.

Minste aankondiging / onthulling
Het ontbreken van een aantal aankondigingen was voor mij toch vooral het minste. Ik ben er nog steeds niet uit welke console ik moet halen op het moment dat ze verschijnen. Alhoewel ik natuurlijk het liefste beide koop, gaat er een keuze worden gemaakt. De enige reden waarom ik nu net iets eerder een PS4 haal dan een Xbox One is het altijd online-verhaal in combinatie met het niet kunnen (goed) kopen van tweedehandsgames. Aan de andere kant doen al mijn vrienden dat ook waardoor ik juist eerder een Xbox One haal, dan kan ik beide console gebruiken.

Beste aankondiging / onthulling
Ik vind het moeilijk om een specifiek punt te benoemen waarvan ik onder de indruk was. Er zijn meerdere nieuwtjes en beelden getoond waar ik van onder de indruk was. Zo kreeg ik het “die moet ik hebben” gevoel al vrij snel toen de gameplay beelden van Battlefield 4 getoond werden. Dit zag er weer goed verzorgd en in de detail uitgewerkt uit. Met een flinke groep in grote levels zowel te voet als in een voertuig die het tegen elkaar opnemen. De nieuwe beelden van Watch Dogs spraken me ook erg aan, voornamelijk door de toevoeging van het gebruik van het hacken en de hedendaagse technologie. De nieuwe aankondiging uit de Tom Clancy-reeks vond ik er ook erg tof uitzien.

Minste aankondiging / onthulling
Wat ik erg jammer vond is dat er dingen aangekondigd werden waar ze uiteindelijk weinig tot niets over vertellen. Zo werd in de gauw even wat beelden van de nieuwe RPG; South Park: The Stick Of Truth, maar dat was het dan ook. Na het zien van wat geinig beeldmateriaal zoals we die ook uit  de afleveringen kennen wist je uiteindelijk nog niet veel. Misschien werd dit ook wel gedaan om de gamers lekker te maken.

Dat er tijdens de E3 een console war zou ontstaan was al een tijdje bekend, maar dat hij zo zou uitpakken had ik niet verwacht. Als Xbox 360 bezitter volg ik de ontwikkelingen van de Xbox One op de voet. Tot voor de E3 wist ik dan ook zeker dat ik een Xbox One zou aanschaffen. Maar toen kwam Sony met de Playstation 4. Hij is goedkoper, hoeft niet altijd online te zijn en oudere spellen kunnen er ook op worden afgespeeld. Als Xbox liefhebber is het best wel even wennen aan het idee dat ik misschien wel een Playstion ga aanschaffen in plaats van de Xbox One. Microsoft heeft me wel enthousiast gemaakt door de vele exclusives die naar de Xbox One komen. Mijn keuze wordt nog een paar maandjes vooruit geschoven, maar wat heb ik zin in de nieuwe consoles!

Beste aankondiging / onthulling
Ubisoft Massive maakt al jarenlang ijzersterke games. Denk maar aan een Far Cry 3 en Assassins Creed: Revelations. Tijdens de E3 werd er een nieuwe game aan het lijstje toegevoegd: The Division. Het was ook meteen een waardige afsluiter van de Ubisoft presentatie. De nieuwe game in de Tom Clancy’s franchise zal voorlopig enkel verschijnen op de next-gen consoles en dat was te merken. Het spel speelt zich af in een post-apocalyptische setting en heeft een enorm sterke verhaallijn. Daarnaast zag het er grafisch zo goed uit, dat het haast een film te noemen was. Er is verder aan elk kleine detail gedacht om een zo realistisch mogelijke speelwereld te creëren. Ubisoft is wat mij betreft hiermee het eerste bedrijf dat echt de kracht van de nieuwe spelcomputers laat zien en is daarom mijn topper van deze E3.

Minste aankondiging / onthulling
De E3 is niet voor niets de grootste gamebeurs ter wereld. Dit houdt helaas in dat er naast de vele goede games ook elk jaar enkele tegenvallers zijn. Iedereen heeft een andere smaak en zal het dus ook niet altijd eens zijn over dit soort onderwerpen. Mijn persoonlijke tegenvaller was Art Academy. Het is weliswaar geen nieuwe aankondiging, maar ik vind het nog steeds de meest onnozele toevoeging aan de Wii U. De uDraw flopte al op de Wii en nu komt Nintendo zelf met een soortgelijk stukje software voor de nieuwe console. Er zullen vast mensen zijn die me ongelijk geven, maar ik zie het nut werkelijk niet in van het kunnen kiezen van verschillende soorten pastelstiften. Eerder is het al uitgebracht op Nintendo’s handheld. Logisch want die pak je er even bij, even tekenen is vast een leuke tijdsbesteding. Een console is daar echter niet voor bedoeld. Als speler wil je een ervaring en niet een stel krijtjes en een gum. Laat zulk soort dingen maar lekker op de 3DS, waar het thuis hoort.

Beste aankondiging / onthulling
Watch Dogs – Deze game was al aangekondigd, maar ook op de E3 trok Watch Dogs toch weer mijn aandacht. Een soort openwereld game waarin het hacken van alles in je omgeving dagelijkse zaak is. Het doet mij denken aan de serie Person of Interest met een twist dat het hoofdpersonage in de game wel alles zelf doet. Ook Quantum Break sprak mij heel erg aan. Een soort van methode om de tijd even stil te zetten en bijvoorbeeld mensen te redden. Dit soort dingen die niet in andere games voorkomen trekken vooral mijn aandacht.

Minste aankondiging / onthulling
Minecraft Xbox One Edition – Dit spel heb ik waarschijnlijk nooit begrepen en toch is er een aardig groot gedeelte van deze wereld die dit helemaal het einde vind. Zelf vind ik games helemaal geweldig waar in je kunt bouwen en dergelijke, maar in de vorm van Minecraft zie ik dit niet zitten. Verder viel mij vrij weinig op aan de E3 van items die mijn aandacht niet trokken.