Doorgaan naar artikel
Filmtip: Amsterdam Film Week – Zaterdag
Frank Roosendaal
Frank Roosendaal
Profiel

In het weekend gaat de Amsterdam Film Week overboord met in alle deelnemende locaties zo’n beetje de hele dag films. Naast de vorige filmtips ook vandaag weer twee unieke tips.

The Butler (Cinecenter, 16:30)


Naast dat de opening van Amsterdam Film Week met het slavenepos 12 Years a Slave komt het festival met nog een historische dramafilm over de strijd voor acceptatie van iedereen. De film zal voor sommige te veel Hollywood zijn: bombastische muziekstukken, een sterrencast die het verhaal draagt en ingecalculeerde emotionele momenten. Hierdoor wordt The Butler ook wel liefkozend Forrest Gump genoemd, mede door al zijn historische anekdotes. Wie niet naar 12 Years a Slave wil omdat deze te rauw en hard zou zijn, kan beter naar het meer sentimenteler The Butler. Misschien niet zo goed, maar wel even indrukwekkend.

Mistaken for Strangers (Kriterion, 21:00)


Mistaken for Strangers is een documentaire over de Amerikaanse band The National. Zanger Matt Berninger’s broer Tom filmt de band en zichzelf tijdens de High Violet-tour. Het volgen van de band levert zoals verwacht emotionele momenten op maar zorgt uiteindelijk meer voor een lach dan een traan. Zo blijkt al gauw dat metalhead Tom The National eigenlijk helemaal niet zo interessant vindt en bestempelt het genre als pretentieus. Dit soort wrijving die authentiek aanvoelt maakt Mistaken for Strangers een film die niet alleen voor fans van The National interessant is maar voor iedereen die benieuwd is naar hoe het leven er op en rond een tour als deze uit kan zien.