Doorgaan naar artikel
NWTV-Awards: Stem op de beste muziekvideo van 2013
Tim Damen
Tim Damen
Profiel

De NWTV-Award voor Beste Muziekvideo is de nieuwe categorie van 2013. Naast dat de genomineerde video’s prachtige beelden laten zien, zijn het ook allen ijzersterke nummers.

Met enige trots kunnen we vaststellen dat drie van de tien van onze favoriete video’s van Nederlandse bodem komen. De JvT komen als digitale verschijningen in een, kleurrijke surrealistische trip uiteindelijk in strijd met een Hydra van ’t Leidseplein, waarin ze bijgestaan worden door een zeepaardje met twee miniguns op de rug gemonteerd. Orlando weet in een enkel shot een starre danswedstrijd om te gooien. In ‘Wishes’ van Beach House wordt de Amerikaanse nationale ideologie op groteske en perverse wijze uitvergroot tot het fascistoïde wordt – niet origineel, maar uitstekend uitgevoerd. De verlossersfiguur gespeeld door Ray Wise (Twin Peaks, Red Alert 2) heeft iets buitenaards en wordt door een lyrisch en hysterisch publiek toegeschreeuwd.

Met ‘Why’d You Only Call Me When You’re High?’ laat Alex Turner zien dat hij in alle waarschijnlijkheid het afgelopen jaar inderdaad gedrogeerd het vijfde Arctic Monkeys-album AM geschreven en gespeeld heeft. Het is een grappige clip, maar tegelijkertijd een beetje treurig. Lily Allen geeft met ‘Hard Out Here’ een beter antwoord om haar afwezigheid en werkwijze te verklaren en is daarmee tegelijk een sneer naar vrouwelijke portrettering in de media, al is dat niet haar eerste keer.

De opvallendste nominatie is die van The Light Parade. Deze voormalig Nederlandse band heeft in september besloten om uit elkaar te gaan, maar dit weerhoudt ons er niet van om hun video van The Eye Of The Storm te nomineren. Een prachtig zwartwit geschoten video, waarin liefde halverwege de 20e eeuw centraal staat. Justin Timberlake laat dit tevens centraal staan in zijn video van Mirrors. De video heeft de zanger opgedragen aan zijn grootouders William en Sadie Bomar.

Linkin Park heeft een visuele tactiek gebruikt voor hun video van A Light The Never Comes. In de clip zijn standbeelden te zien van de bandleden en Steve Aoki in een cyborg-wereld. Snoop Lion brengt een politieke boodschap over in zijn video van ‘No Guns Allowed’. De Yeah Yeah Yeahs doen dit eveneens, maar draaien de gebeurtenissen om. De video start bij het verbranden van een vrouw en werken vanaf dit punt naar het begin van het verhaal.

Scroll naar beneden voor alle video’s en stem op jou favoriet.

Arctic Monkeys – Why’d You Only Call Me When You’re High?

Beach House – Wishes

De Jeugd van Tegenwoordig – Een Barkie

Justin Timberlake – Mirrors

The Light Parade – Eye Of The Storm

Lily Allen – Hard Out Here

Linkin Park feat Steve Aoki – A Light That Never Comes

Orlando – Show Me Where the Bullets Go

Snoop Lion feat Drake en Cori B. – No Guns Allowed

Yeah Yeah Yeahs – Sacrilege