Doorgaan naar artikel
The Maker
Rick Hoving
Rick Hoving
Profiel

Conclusie

Het ziet er visueel prachtig uit en de thematiek draagt ook enorm bij aan deze korte film. Toch valt niet alles even goed op zijn plaats. Zo komen de vioolmuziek en zijn de wat langdradige activiteiten met de levenloze pop niet helemaal tot hun recht. Eerstgenoemde lijkt nergens een relatie tot te hebben behalve hun voorliefde voor de muziek van Paul Halley. Dat terzijde is dit overigens slechts hun tweede stop-motionfilmpje. Wat dat betreft kunnen we nog heel veel van hen verwachten.

Elke vrijdagmiddag, om het weekend alvast in te luiden, is er op NWTV een korte film te bewonderen: van stop-motion animatie tot cartoons en science-fiction tot romantische drama. Daarnaast recenseert de redacteur van dienst de short. Bekijk deze keer: The Maker.

Dit visuele stop-motionpareltje komt van man en vrouw Christopher en Christine Kezelos. Het ziet er werkelijk waar prachtig gotisch uit: het raar gevormde hoofd, de viooltekens, de flesjes en kleding. Het verhaal daarentegen is wat magertjes. In eerste instantie lijkt de film niet meer te behelzen dan een man die een vrouw in zijn leven mist en haar daarom dan maar maakt (vandaar de titel). Een soortgelijk verhaal is al eeuwen bij ons bekend dankzij de Bijbel. Ook in dit geval lijkt de vrouw slechts een afgeleide te zijn van de man, en daarmee ook een inferieure kopie. Gelukkig zorgt de wending ervoor dat het allemaal wat schattiger en betekenisvoller wordt dan de eerste paar minuten doet vermoeden.

Man en vrouw Kezelos vangen met The Maker de kleine momenten waarin we echte liefde voor elkaar voelen en met elkaar delen, maar die altijd te kort lijken. De twee konijnen zijn slechts even gevangen in de warmte van elkaars verlangen voordat hun Eden wordt verstoord. Het is de tijd die altijd doortikt en zorgt dat we niet in onze mooiste momenten kunnen blijven, maar tegelijk zorgt die er ook voor dat die momenten betekenis krijgen. Juist doordat ze tijdelijk zijn. In het zeer korte leven van het konijntje ondervindt deze wel ware liefde, verkregen door hard te werken. De maf uitziende poppen houden het geheel gelukkig wat luchtig.