Doorgaan naar artikel
All Is Lost
Tim Damen
Tim Damen
Profiel

Conclusie

All Is Lost zet je op het puntje van je stoel. Je krijgt respect voor Redford als zeiler, niet door de hoop op overleving van de zeiler, maar door de ballen die hij toont in zijn ultieme poging de oceaan te bedwingen. All Is Lost is ruim honderd minuten mee- en beleven.

In All Is Lost (J.C. Chandor) staat Robert Redford er helemaal alleen voor. Het woord opgeven komt echter niet in zijn woordenboek voor. Vergeet de Perfect Storm na het zien van deze film.

Robert Redford raakt in de problemen tijdens zijn tocht over de Indische Oceaan. Onze man (zoals de acteur in de aftiteling beschreven staat) is met zijn jacht op een drijvende container gebotst. De aanvaring zorgt voor een kettingreactie aan problemen, waardoor hij verwoede pogingen om zichzelf en zijn jacht te redden moet ondernemen. Na noodweer moet hij zijn geliefde vaartuig vaarwel zeggen en zijn een slinkende voorraad voedsel en zijn reddingsboot de enige overlevingskans.

All Is Lost is opgenomen in de Baja Studio (Mexico). Het is dezelfde studio waar James Cameron in 1997 Titanic heeft opgenomen. De studio doet opnieuw zijn naam eer aan, want wederom is de gecreëerde zeewereld verbluffend mooi gemaakt. Vlakke oceanen, fikse onweersbuien en een zee wilder dan in The Perfect Storm zorgen voor een ultieme beleving. Je bent één met de oceaan en krijgt de wetten der natuur over je heen geworpen.

Nog belangrijker is Robert Redford in een glansrol. Hij staat er niet alleen voor op zee, maar ook alleen in de hele film. Zonder tegen- of medespelers moet hij de klus klaren. Dat het een hele kluif zou gaan worden, kon de 77-jarige zeiler niet weten. Zijn geliefde zeilboot krijgt op de Indische Oceaan de ene na de andere klap te voortduren, met als gevolg een onwaardig afscheid voor zijn trouwe boot. Redford is geen stoere man die even simpel zijn redding wil veiligstellen, maar een man die handelt om te overleven. De film is, op een enkele vloek en Mayday-poging over de halfwerkende radio na, geheel in stilte. Het zijn de klotsende golven, het krakende jacht en het zuchten en kreunen van Redford die ervoor zorgen dat de spanning continue aanwezig is.

De voortgang van de film is vergelijkbaar met Gravity en Cast Away. Het verschil en onderscheid is dat alles van het gezicht van onze man (Redford) af te lezen is: zijn keuzes om zijn jacht zo goed mogelijk te kunnen behouden, het daadwerkelijke afscheid van zijn geliefde zeilboot en de angst die hem tot waanzin drijft. Waanzin die zich vervolgens in stommiteiten vertaalt, in een laatste poging om van zee gered te worden.