Kooky

Douwe Knook, 03 februari 2014
Profiel

In Kooky wordt de wereld bekeken vanuit de ogen van de jonge Ondra. Enerzijds heeft hij te kampen met astma en zijn bezorgde ouders, anderzijds fantaseert Ondra hoe zijn knuffel Kooky een fantastisch avontuur beleefd. Met zijn vrolijke, humoristische insteek biedt de film vermaak voor jong en oud.

De jonge Ondra (Ondrej Sverák) moet vanwege zijn astma afscheid nemen van zijn versleten en stoffige lievelingsknuffel Kooky (Roan Pronk). Wanneer Kooky op de vuilnisbelt belandt, neemt Ondra’s fantasie het over van de werkelijkheid. Kooky komt tot leven en rent een mysterieus bos in om vervolgens de weg naar huis te zoeken. Op zijn reis ontmoet hij een bont gezelschap aan bosbewoners en beleeft hij allerlei avonturen. Zo wordt hij geholpen door de mopperende maar behulpzame bosbaas kapitein Kanonne (Jan Nonhof) en het vriendelijke Eikelmannetje, maar krijgt hij ook te maken met de ronduit gemene Anushka (Joost Claes).

Met name de animaties maken Kooky een film om van te genieten. Het bos, waar het grootste deel van het verhaal zich in afspeelt, voelt eindeloos groot en haast betoverend aan. Dit komt ook doordat de personages in relatie tot de wildernis om hun heen zeer klein zijn. Bovendien zijn de personages opgebouwd uit materiaal uit de omgeving en met een geweldig oog voor detail vormgegeven. De film is niet volledig computergegenereerd waardoor de personages enigszins houterig bewegen. Dit stoort echter totaal niet. Sterker nog: het draagt bij aan de algehele sfeer van de film en maakt de personages nog iets aandoenlijker. Ook zit de animatiewereld vol fantasie. Zo gaat het bijvoorbeeld sneeuwen wanneer de personages snel genoeg gaan met hun auto.

De film schuwt niet om ook wat serieuzere thema’s aan te snijden. Allereerst is er Ondra die met astma te kampen heeft. Hoewel de film hier niet al te diep op in gaat, zien we wel hoe Ondra op een bepaald moment in het ziekenhuis opgenomen wordt vanwege een astma-aanval. Maar ook in het avontuur van Kooky is er aandacht voor zwaardere onderwerpen. Zo bevat de film een dialoog over de dood en komen thema’s als heimwee, ouderdom en verdriet ook aan bod. Deze onderwerpen voelen niet geforceerd aan maar passen goed in het verhaal. De film bevat zelfs een subtiel grapje over seks, wat vooral bij de wat oudere kijker een lach zal ontlokken.

Ondanks de serieuzere onderwerpen hier en daar blijft de film toch vooral een groot kinderavontuur. Dit komt ook door de grote hoeveelheid humor die de film bevat. Deze loopt van inkoppertjes en domme slechteriken tot gevatte grapjes. Dit maakt de film leuk voor een breed publiek van jong en oud. Waar sommige kinderfilms behoorlijk oppervlakkig zijn en slechts lijken te dienen om kinderen te vermaken terwijl de ouders andere dingen doen, is Kooky een echte familiefilm.

Het enige minpunt aan de film zijn de scènes die zich buiten Ondra’s fantasiewereld afspelen. Deze zijn als speelfilm gefilmd en steken vrij grauw af tegen de kleurrijke fantasiewereld. Dit is waarschijnlijk opzettelijk gedaan maar als kijker kijk je toch vooral uit naar wanneer het avontuur van Kooky weer verdergaat. Hoewel de dingen die Ondra in de echte wereld meemaakt enige invloed hebben op de fantasiewereld, halen deze gebeurtenissen toch vooral de snelheid uit de film.