Doorgaan naar artikel
Hartenstraat
Zita Veugen
Zita Veugen
Profiel

Conclusie

Het plot van Hartenstraat sprankelt: de acteurs zijn innemend, de dialoog is grappig en de beelden laten zien hoe warm Amsterdam kan zijn. Dit is een film vol lentekriebels waar Nederland best blij mee mag zijn.

De Negen Straatjes in Amsterdam vormen het decor voor een liefdevolle eerste speelfilmregie van Sanne Vogel. Hartenstraat is sympathiek, luchtig en grappig.

De personages in Hartenstraat zijn driftig op zoek naar liefde, maar Daan (Marwan Kenzari) heeft zijn handen vol aan het vaderschap en zijn traiteurzaak. De corporale zak van een beste vriend Bas (Tygo Gernandt) helpt hem daarom een handje en maakt een profiel voor hem aan op een datingsite. In het huis naast Daan opent de hautaine Katje (Bracha van Doesburgh) een modezaak. Ze heeft haar leven tot in de puntjes uitgestippeld, maar raakt steeds meer verwijderd van haar lakse vriend (Benja Bruijning), die net zoveel plannen maakt als Katje, maar nooit iets realiseert.

Omdat de film zich in een klein gebied afspeelt, zijn de overgangen tussen de verschillende verhaallijnen heel natuurlijk. Daan en zijn bijdehante dochter Saar (Nadia Koetje) halen hun koffie bij homostel Rein en Jakob (Egbert Jan Weeber en Sieger Sloot), waar Mirjam (Susan Visser) kind aan huis is. Buurman Aart (Frits Lambrechts) is als een opa voor Saar en raakt verliefd op de moeder van Katje (Kitty Courbois). Veel van de bijrollen zijn excentriek, maar niet bezwaarlijk karikaturaal. Hoewel bijvoorbeeld een bijrol van Georgina Verbaan als manische en hysterische stalker geenszins subtiel is, is deze wel degelijk bijzonder grappig. De boodschap is duidelijk: in deze buurt valt altijd wat te beleven.

Het Amsterdam dat Sanne Vogel neerzet is net een hecht maar dramatisch dorp, waar iedereen zich met elkaar bemoeit (en steun biedt indien nodig). Kenzari is het kalme centrum van de straat en van de film. Zijn liefde voor zijn dochter, zijn passie voor voedsel en zijn nuchterheid maken hem tot een innemende man. Het personage van Van Doesburgh evolueert van een koele en krampachtige trut tot een vrolijk, interessant mens met onzekerheden. Katje zoekt online toenadering tot Daan, maar doet dat onder een pseudoniem, waardoor hun moeizame relatie in het dagelijks leven niet verbetert.

Hartenstraat is vlot gemonteerd en geeft zo een warme indruk van de buurt en haar mensen. Soms is de muziek wat aan de opdringerige kant. De acteurs dragen het verhaal met verve, waardoor die extra aanzet tot emotie niet altijd nodig is. Saar is, verzot op zwanen en oogappel van iedereen, een kleine bliksemafleider wanneer de volwassenen hun leven te serieus nemen.