Doorgaan naar artikel
Indievelopment: Renowned Explorers
Pim van den Berg
Pim van den Berg
Profiel

Abbey Games is een groeiende Utrechtse ontwikkelaar die onderdak vindt in de Dutch Game Garden. Vorige maand kregen we de gelegenheid om hun succesvolle Reus te spelen. Reus kwam echter vorig jaar al uit, dus is het grootste deel van het team bezig met een nieuw project: Renowned Explorers, voor PC, Mac en Linux.

Renowned explorers is nog in een heel vroeg stadium. Ons gesprek met de ontwikkelaar op de beursvloer van Indievelopment ging hoofdzakelijk over de basisconcepten van het spel. Renowned Explorers zou een turn-based “tactical RPG” moeten worden, met een nadruk op verkenning. Je speelt als een expeditieleider die een bemanning samenstelt, om met dit zooitje ongeregeld de wildernis te verkennen, op zoek naar schatten. Vervolgens is het de kunst om de wonderen van de wildernis en verloren beschavingen te bewaren in een museum, dat nét meer afgeladen moet worden dan je rivaal. (“That belongs in a museum!”)

Renowned Explorers

Het speelveld, ofwel de wildernis, zou dynamisch en willekeurig in vakken ingedeeld worden (volgens een voronoi-grid), met vormen als vierkanten en zeshoeken die op verschillende wijze op elkaar aansluiten. Het is deze willekeur die de voorspelbaarheid van het speelveld ondermijnt, om zo de speler scherp te houden en het “bordspel-achtige te vermijden”. Zo wordt niet alleen de wildernis steeds anders gegenereerd, maar ook zelfs de manier waarop je deze kan navigeren. Ik kan me goed voorstellen dat zo elke zoektocht naar nieuwe locaties en schatten verfrissend blijft.

Het weinige dat van de vormgeving is vrijgegeven wijst naar dezelfde warme, kleurrijke vormgeving die Reus ook zo aantrekkelijk maakte. Renowned Explorers zal bevolkt worden met allerlei curieuze bemanningsleden met ieder eigen voor- en nadelen. En net als in Reus spreken ze een lieflijke nonsenstaal, die doet denken aan wat er allemaal uit de TV in The Sims kwam. Het is de bedoeling dat het spel in verschillende talen zal uitkomen, zoals de “grote Europese talen” en hopelijk ook Chinees. De toegankelijke, warme vormgeving en beschikbaarheid maakt Renowned Explorers hopelijk toegankelijk voor een breed publiek.

Er is helaas nog niet zo veel te zien van Renowned Explorers, omdat het spel nog zo vroeg in de ontwikkeling zit. De beoogde releasedatum is begin 2015. Kijk voor meer informatie ook op de website.