Doorgaan naar artikel
Indievelopment: Metrico (PS Vita)
Pim van den Berg
Pim van den Berg
Profiel

Het moet gezegd zijn: de eigenaren van deze website zijn goede vrienden van Utrechtse ontwikkelaar Digital Dreams. Het zal onze trouwe lezer niet ontgaan zijn dat er telkens aandacht uitgaat naar Digital Dreams’ huidige project Metrico. Metrico is een tweedimensionale puzzelplatformer die in de zomer (hopelijk juni) zal verschijnen op de PlayStation Vita.

Al sta ik er zelf buiten, moet het gezegd: Metrico verdient de aandacht die het krijgt. In een vrij ingenieuze wending speelt Metrico in een wereld van grafieken. Deze worden beïnvloed door de handelingen die je als speler verricht. Balken en platformen stijgen, zakken of verdwijnen afhankelijk van je bewegingsrichting, of aantal sprongen en schoten. Verder in het spel worden de touch pad, de gyroscoop en zelfs kleurherkenning via de cameraherkenning erin verwerkt. Het is maar wat de puzzel van je verwacht. En de puzzels zijn bijzonder gevarieerd en uitdagend.

Ook de vormgeving, die naar eigen zeggen gebaseerd is op de alom aanwezige infographics, is wonderlijk en origineel. Een klein, gekleurd persoon springt van balk, naar lijn, naar as, met in essentie niet veel meer dan dat. Het concept van wiskundige vormen kan als droog opgevat worden, maar wordt met maximaal gebruik van het minimalistische ontwerp stijlvol overgebracht. In elk level overheerst een bepaald thema en van wat ik gezien heb op Indievelopment spraken de overgangen daartussen tot de verbeelding. De levels lopen nagenoeg naadloos in elkaar over en bevatten geen tutorials, zodat het speelritme niet onderbroken wordt. De tutorial is door een intuïtief ontwerp amper nodig, en de mogelijkheid om op elk moment een puzzel te herstarten is ook niet onaardig.

Metrico is geboren op een Game Jam, zo’n drie jaar geleden, maar is nu zo’n anderhalf jaar in ontwikkeling. Het spel zal dankzij een deal met Sony aanvankelijk exclusief op de PS Vita verschijnen, maar later wellicht op de PS4, en wie weet wat de toekomst brengt. De prijs zal ongeveer tussen de 12 à 15 dollar liggen voor zo’n 3 tot 4 uur aan speeltijd. Op Indievelopment heb ik mensen nergens zo lang aan het scherm gekluisterd zien zitten als bij Metrico.