Doorgaan naar artikel
VrijShort: MissiePoo16
Zita Veugen
Zita Veugen
Profiel

Conclusie

MissiePoo16 geeft een waarachtige kijk in de belevingswereld van een tiener. De vraag is alleen of je daar, eenmaal de zeventien gepasseerd, nog trek in hebt.

Elke vrijdagmiddag, om het weekend alvast in te luiden, is er op NieuwerwetsTV een korte film te bewonderen: van stop-motion animatie tot cartoons en science-fiction tot romantische drama. Daarnaast recenseert de redacteur van dienst de short. Bekijk deze keer MissiePoo16 (2007) van regisseuse Anna van der Heide.

Vanuit haar vrolijke meisjeskamer vlogt de veertienjarige Rosan (Annabel van Lieshout), die met haar beugel en lipgloss vooral houdt van tekenen en troosten. Haar puberleed heeft vooral met haar moeder (Saskia Temmink) te maken. Die heeft net een nieuwe vriend – een die bij haar niet in goede aarde valt.

De korte film is visueel een overtuigend webcamdagboek van een pubermeisje: beelden waarop Van Lieshout recht de camera inkijkt worden afgewisseld met felle en knipperende teksten die het beeld inspringen. Door deze ongeraffineerde drukte zie je bijna over het hoofd dat het verhaal goed in elkaar zit. De grillen van het meisje ontvouwen zich en berokkenen een onverwachte wending. Voor volwassenen is het waarschijnlijk wat moeilijker om zich in te leven, hoewel dat wellicht verandert wanneer ze zelf zo’n dochter hebben.