Doorgaan naar artikel
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Hoewel ontwikkelaar Rocksteady een paar weken geleden veel mensen teleurstelde toen het bekendmaakte dat Batman: Arkham Knight zou worden uitgesteld tot 2015, hebben we op de Gamescom de game uitgebreid kunnen testen. Het zal dus nog wel even zal duren voordat het spel in de winkels ligt, zag deze er nu al adembenemend uit. De grootste toevoeging is de Batmobile; dit scheurmonster is niet alleen een erg snelle en leuke manier om je te verplaatsen, maar heeft ook een grote rol in de gameplay.

ArkhamKnight1

De kracht van de nieuwe generatie consoles heeft ervoor gezorgd dat deze nieuwe Arkham-game groter en mooier is dan ooit. Waar de actie zich in de vorige delen beperkte tot een klein deel van Gotham City, is in dit deel de gehele stad aanwezig. Dit betekent dat de game vijf keer groter is dan Batman: Arkham City. De vormgeving van deze stad doet denken aan de Tim Burton-films en is duister op de aanwezigheid van felgekleurde neon na. De grafische kwaliteit is uitmuntend en de kleuren spatten van het scherm. Het ongure Gotham heeft er nog nooit zo mooi en intrigerend uitgezien. Ook is Batman in dit deel niet langer gebonden aan de benenwagen of het luchtruim, maar kan als een ware patser Gotham (on)veilig maken in zijn Batmobile.

ArkhamKnight2

In de gespeelde missie werd de Batmobile op een aantal interessante manieren gebruikt. Het was de tweede missie in de game, mijn doel was om een aantal gegijzelden te bevrijden uit de handen van Scarecrow en de Arkham Knight. De Arkham Knight is een volledig nieuw personage en kan het beste omschreven worden als de anti-Batman. De gameplay leek op het eerste gezicht weinig veranderd: het spel bestaat nog steeds uit vechten, sluipen en puzzels oplossen. De toevoeging van de Batmobile heeft echter invloed op twee van deze gameplayelementen. Zo kon Batman tijdens gevechten vijanden de lucht in slaan, waarna zijn auto deze vanaf een afstand bewusteloos schoot met een niet-dodelijk wapen. Ook heeft de Batmobile een zogenaamde ‘Battle mode’. Dit tovert niet alleen een paar krachtige wapens tevoorschijn, maar maakte de wagen ook erg goed wendbaar in kleine ruimtes. De speler kan deze functies gebruiken door middel van een afstandsbediening, waardoor een leuke toevoeging aan het puzzelelement ontstaat. Ik waande mij een David Hasselhoff in Batmanpak en kon me er nog net van weerhouden de auto Kitt te noemen. Zo moest er gebruik worden gemaakt van het wapenarsenaal om Batmans weg vrij te maken. Dit beperkte zich niet alleen tot het kapotschieten van muren, er was ook een missiedeel waarbij Batman een lift op- en neer moest takelen. Deze afwisselende gameplay maakte de demo erg leuk om te spelen.

Rocksteady lijkt na het tegenvallende Batman: Arkham Origins van Warner Bros. Montreal de troon weer op te eisen, en met Arkham Knight de beste Batman game tot nu toe te maken. Een exacte releasedatum is nog onbekend, maar de game zal ergens in 2015 verkrijgbaar zijn op Playstation 4 en Xbox One. Kan je niet wachten om de Batmobile in actie te zien? Bekijk dan onderstaande gameplaytrailer.