Doorgaan naar artikel
Space Hulk: Ascension (PC/Mac/Linux)
Pim van den Berg
Pim van den Berg
Profiel

Space Hulk: Ascension is de opgepoetste, uitgebreide versie van Space Hulk door de Deense ontwikkelaar Full Control. Space Hulk was een getrouwe, digitale vertaling van het Warhammer 40k-tafelspel. In een turn-based strategiesysteem (a la XCOM) nemen Space Marine Terminators het op tegen Tyranid Genestealers in een kolossaal, verlaten ruimteschip. Als je niet weet wat Terminators en Genestealers zijn: het zijn net eeuwenoude, supersterke Terran Marines tegen doorgefokte Zerglings. Als je niet weet wat Terran Marines en Zerglings zijn: het zijn net Colonial Marines en Aliens. Als je niet weet wat Colonial Marines en Aliens zijn, dan… etcetera.

Full Control heeft naar de fans geluisterd voor hun tiende spel: Ascension doet een hoop om zowel de sfeer, als gameplay, als variatie van het vorige deel te polijsten. Extra wapentuig als Cyclone Missle Launchers, combi-flamers, -melta’s en plasma guns kunnen in nieuwe, uitgebreidere levels ingezet worden tegen meer variaties Genestealers. De campaign is onderverdeeld in ongeveer 100 verschillende missies, die ieder bestaan uit een stuk van de Space Hulk. Met een keuze uit Ultramarines, Space Wolves en Blood Angels kun je de Space Hulk navigeren. Elke playthrough kan de route verschillen, maar het verhaal blijft hetzelfde. Normale missies kunnen spontaan afwisselen met ‘Flash missions’, een soort mini-missies die zowel kunnen lonen als schaden. Gezien elke missie ongeveer een half uur tot een uur duurt, is dat een hoop gameplay.

De sfeerverlichting is dik aangezet, wat van Ascension een atmosferisch pareltje lijkt te maken, als we de korte trailer moeten geloven. Een hogere moeilijkheidsgraad genaamd ‘impossible’, vergelijkbaar met Iron Man Mode, zou de ervaren speler op de proef moeten stellen. Ascension is hoofdzakelijk een single-playerspel, maar Full Control is bezig met het verkennen multiplayermogelijkheden.

Eigenaars van het vrij jonge Space Hulk krijgen korting bij de aanschaf van Ascension. Wat Ascension gaat kosten wanneer het het vierde kwartaal van dit jaar uitkomt is onbekend; Space Hulk kostte destijds 30 dollar.