Doorgaan naar artikel
Recensie: Sony HT-XT1 Soundplate
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Sony HT-XT1 biedt een oplossing voor beter geluid uit je tv en beperkte ruimte. De alles-in-een klankkast ziet er strak uit door het krasvrije glazen blad. Het toevoegen van extra HDMI-poorten en de ondersteuning van Bluetooth-apparaten zorgt ervoor dat zowat elk apparaat aangesloten kan worden op de soundplate. Doordat de soundplate een breed oppervlakte heeft, is er voldoende ruimte om elke tv erop te kunnen plaatsen, ook die met een grote voet. De speakers leveren voldoende geluid om een complete woonkamer te voorzien van goed en duidelijk geluid en geeft een extra dimensie aan het tv kijken.

Wanneer je een beter geluid uit je tv wilt halen, dan is een 5.1 dolby surround set een optie. Als je hier geen ruimte voor hebt, kun je ook kiezen voor een 2.1 surround set, soundbar of soundplate. Sony heeft hiervoor de HT-XT1 in hun assortiment.

De Sony HT-XT1 soundplate is een 2.1 speakerset, inclusief subwoofer, die onder je tv geplaatst wordt. De tv wordt er vervolgens bovenop geplaatst wat ervoor zorgt dat je vrijwel geen extra ruimte nodig hebt om meer geluid uit je tv te halen. Er zijn verder ook geen andere versterkers nodig om de soundplate aan te sturen, wat het speakersysteem mobiel en compact houdt.

Strak design

De Sony HT-XT1 is een alles-in-een speakerset. De soundplate is levert een 2.1-kanaals geluid. Dat wil zeggen dat er twee speakers worden ondersteund door een subwoofer voor de lage tonen. Deze speakers zijn netjes weggewerkt in een platte klankkast en zijn ook niet meer zichtbaar. De bovenkant van de soundplate is afgewerkt met een glazen blad wat bestand is tegen krassen, waardoor de tv zonder problemen op de soundplate geplaatst kan worden. Het glazen blad is echter niet bestendig tegen stof en vingerafdrukken, wat al gauw vraagt om een extra poetsbeurt. Pootjes zorgen ervoor dat de soundplate iets hoger wordt geplaatst, waardoor de subwoofers, die aan de onderkant zijn geplaatst, hun geluid goed kunnen verspreiden.

Aan de voorkant van de soundplate is een rooster geplaatst om zowel de speakers als het display weg te werken en te beschermen. Het display geeft aan welk kanaal in gebruik is en hierop is ook het menu en volume af te lezen, inclusief een LED-lampje dat indiceert dat hij aan staat. Gelukkig heeft Sony een optie ingebouwd om het display uit te schakelen of te dimmen na een aantal seconden. Deze fijne optie zorgt ervoor dat je geen storende lampjes of onnodige tekst te zien krijgt. Daarnaast is de bovenkant voorzien van enkele aanraaktoetsen, waaronder de powerknop en een synchronisatieknop die gebruikt wordt om Bluetooth-apparaten te zoeken. De knoppen reageren perfect en zijn niet zichtbaar bij vooraanzicht. Wat verder nog opvalt is dat de Sony HT-XT1 vrij breed is in vergelijking met vele andere modellen. Dit is ideaal voor tv’s met een grote voet.

sony ht-xt1-1

Gebruikersgemak

Bij het uitpakken van de soundplate valt op dat er maar een beknopte handleiding aanwezig is. Gelukkig is er ook niet veel meer nodig omdat het allemaal zichzelf wijst en enorm makkelijk is in het gebruik. Op de compacte afstandsbediening zijn maar enkele knoppen zichtbaar, waardoor het lekker simpel wordt gehouden. Je hebt tenslotte ook niet meer nodig dan een powerknop, volume knop en een knop om je bron te selecteren. Wanneer er toch wat meer instellingen aangepast moeten worden, kan de onderkant van de afstandsbediening worden opengeschoven, waardoor nog wat extra knoppen zichtbaar worden, zoals een menuknop. In het menu zijn verschillende geluidsinstellingen aan te passen zoals bass en treble, maar ook de verlichting van het display.

Het aansluiten van de soundplate is erg makkelijk en is in een handomdraai gebeurt. De ingebouwde stroomkabel gaat het stopcontact in en de bijgeleverde optische kabel wordt op de tv aangesloten. Meer is er niet nodig om te kunnen genieten van het geluid van de soundplate. Voor tv’s zonder optische uitgang is er altijd nog de analoge poort te gebruiken of de HDMI poort. Er zijn tevens meer HDMI poorten aanwezig om andere apparaten op aan te sluiten, zoals een PlayStation of Blu-ray-speler.

 sony-ht-xt1-2

Het geluid

Sony weet met de HT-XT1, door middel van de S-Force Pro Front Surround-technologie, de volledige kamer te voorzien van surround sound. Hiervoor worden enkel de twee voorste speakers gebruikt. Om het geluid te optimaliseren zijn er verschillende instellingen aan te passen. Er kan tevens worden gekozen voor verschillende voor geconfigureerde instellingen zoals movie, music of games. Daarnaast is er ook de ClearAudio+ technologie aanwezig op de soundplate. Dit is wellicht de beste keuze omdat daarmee automatisch de beste instellingen worden toegepast voor de beste ervaring.  Na het personaliseren van de geluidsinstellingen komt er al gauw een goed en vol geluid uit de soundplate en deze kan voor elke situatie gebruikt worden, bijvoorbeeld een denderende actiefilm of een concert. Het is tevens mogelijk om middels Bluetooth bijvoorbeeld je smartphone te koppelen, om van hieruit muziek te streamen of door middel van de app het apparaat te bedienen. Naast Bluetooth is ook NFC aanwezig waardoor je het apparaat, wat overigens zelf wel NFC moet ondersteunen, snel en makkelijk kunt koppelen. Het draadloos streamen van de muziek werkt perfect en is ideaal voor op bijvoorbeeld een feestje.

sony-ht-xt1-3