Doorgaan naar artikel
The Walk
Priscilla Man
Priscilla Man
Profiel

Conclusie

Lopen over een kabel is nog nooit zo mooi in beeld gebracht als in The Walk. Joseph Gordon-Levitt en de rest van de cast zijn ijzersterk en de chemie tussen hen klopt bijzonder goed. Het (waargebeurde) verhaal bevat geen poespas of frivole zaken om dingen te verhullen; het is zo puur en eerlijk mogelijk. Een prachtige film over een indrukwekkende prestatie.

The Walk is nu te koop als DVD, Blu-Ray en 3D Blu-Ray.

Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) is een jonge Fransman met talent voor koordlopen. Zijn ultieme droom is om tussen de twee enorm hoge Twin Towers van het World Trade Center in New York te lopen. Hij ontmoet Annie (Charlotte Le Bon) bij toeval en wordt door haar geïnspireerd om zijn stoutste droom na te jagen. Uiteindelijk slaagt hij erin om een team samen te stellen om die ene uiterst bizarre stunt uit te kunnen voeren. De vraag is natuurlijk of het hem lukt en in de beantwoording stelt The Walk absoluut niet teleur.

The Walk

Foto: Universal Pictures

Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar ziet eruit als een sprookje. Het tempo is rap en de film werkt echt toe naar het moment suprême. De onnodige dingen worden niet uitgemolken, waardoor de focus ligt op de spanning en de drijfveer van de koorddanser. Het achtergrondverhaal van Philippe, waar het allemaal begon, is sterk. Het is geloofwaardig en rechttoe rechtaan. De opbouw is goed en blijft niet hangen in het verleden. Alleen het heden telt en dat is fijn. Vooral het stuk in Parijs is geweldig; het neemt je even snel mee naar het groeiproces van Petit. Ook New York wordt prachtig in beeld gebracht als eindpunt van zijn reis. Van beide steden worden de beeldschone aspecten belicht en dit laat het geheel authentiek aanvoelen.

The Walk

Foto: Universal Pictures

Joseph Gordon-Levitt (The Night Before, Sin City: A Dame to Kill For) als Fransman; wie had dat ooit gedacht? Daarnaast is hij ook nog eens een kanjer van een acteur. Hij portretteert Petit met volle overgave en dat is te zien. Philippe’s passie voor de kabel is net zo intens als Josephs liefde voor acteren. Hij is arrogant, overmoedig maar bovenal een erg fris karakter. Hij lijkt een klein jochie in het lichaam van een jongeman te zijn, maar toch wordt dat niet te veel of vervelend. Integendeel; het geeft de film iets sprankelends. Het is spontaan en alles lijkt vanzelfsprekend. Het script is goed. Doordat er afwisselend Engels en Frans wordt gesproken (weliswaar met zware accenten), bevat het talloze humoristische momenten.

The Walk

Foto: Universal Pictures

De regie van Robert Zemeckis (Back to the Future, Cast Away) is geweldig. De stunts zijn niet te gemaakt, maar heel ongecompliceerd gelaten. Er is minimaal gebruik gemaakt van speciale effecten. Het gaat echt om het koord en niet zozeer om diverse trucjes. De uiteindelijke performance is zenuwslopend. De 3D-ervaring voegt echt iets toe doordat er wordt gespeeld met hoogte en compositie. Het einde wordt neergezet als een unieke ervaring. Philippe Petit en zijn hartstocht maken The Walk vermakelijk, geestig, apart, maar vooral buitengewoon bijzonder.