Doorgaan naar artikel
Het Filmarchief: Lord of War en The Net
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Films die 5, 10 of 20 jaar geleden uitkwamen zijn bij sommigen wellicht al lang in de vergetelheid geraakt. Deze kunnen met een vluchtig kijkje in de rijke filmarchieven afgestoft en opnieuw besproken worden. Zijn deze films heden ten dage nog even relevant als toen? Laat dat nou precies het idee van onze rubriek “het filmarchief” zijn. Deze week bespreken we Lord of War en The Net.

Jeffrey

Lord of War (2005)

Lord of War heb ik altijd een heerlijke misdaadfilm gevonden. Meteen in de eerste scène, waarbij je als kijker mee wordt genomen in het (korte) leven van een kogel, wordt de harde toon van de film gezet. Met een opbouw die enigszins doet denken aan het later uitgebrachte The Wolf of Wall Street, zien we het imperium van wapenhandelaar Yuri Orlov (Nicolas Cage) steeds groter worden. In vrijwel alle oorlogsgebieden, van Afrika tot Rusland, levert hij machinegeweren, raketwerpers en handgranaten. De vruchten van dit steeds groter wordende succes (mooie auto’s, grote huizen, veel sieraden) worden maar wat graag door Orlov geplukt. Interpol, onder leiding van agent Jack Valentyne (Ethan Hawke) probeert hier, vaak tevergeefs, een stokje voor te steken. Dankzij goede acteurs als Jared Leto en Ethan Hawke en dankzij een verrassend goede rol van Nicolas Cage kijkt Lord of War lekker weg en verveelt het geen moment.

Meike

The Net (1995)

Het is lang geleden dat ik The Net heb gezien, nog voordat sociale mediawebsites als Facebook, Twitter en Instagram niet meer weg te denken waren uit ons leven. Wat mij het meest is bijgebleven aan deze spannende film is het idee van cyberterrorisme en hoe gemakkelijk het is om iemands identiteit over te nemen of aan te passen met behulp van het internet. Gezien het feit dat deze film in 1995 gemaakt is, laat The Net eigenlijk zien hoe gemakkelijk dat nu, twintig jaar later, zou moeten zijn. Helemaal als je ziet hoeveel mensen hun complete leven online zetten. Dat is natuurlijk wel een naar idee. The Net heeft mij in zekere zin dus geleerd om voorzichtig te zijn met de informatie die je op het internet zet. Maar, om toch op een positieve noot te eindigen; het hoofdpersonage in de film wordt gespeeld door Sandra Bullock, die dat toch wel weer heel fijn doet. Dus voor een klein lesje in internetgebruik en gewoon een spannende film, is The Net zeker aan aanrader.