Doorgaan naar artikel
When You Hear It: Nothing But Thieves
Wilco Beuckens
Wilco Beuckens
Profiel

Vandaag is het debuutalbum van Nothing But Thieves uitgekomen. In deze When You Hear It nemen we deze Britse band uitgebreid onder de loop. Je kent de band wellicht van nummers als “Itch”, “Ban All The Music” en “Hanging”. Daarnaast stond de band op de afgelopen editie van Lowlands. 

Ontstaan

De band is in 2012 ontstaan in Southend-on-Sea in Essex, Engeland. De band bestaat uit vijf leden: Conor Mason (Zang), Joe Langridge-Brown (Gitaar), James Price (Drum), Dominic Craik (Gitaar) en Philip Blake (Bass). Na twee jaar met optredens en demo’s tekenden ze in 2014 een contract bij RCA Records en is het snel gegaan. Er zijn eind 2014 en dit jaar verschillende singles verschenen. Daarnaast stond de band in het voorprogramma van Arcade Fire en Muse

Muziek

De muziek van Nothing But Thieves kenmerkt zich vooral door de stem van zanger Conor Mason. Zijn grote bereik doet af en toe denken aan de zang van Muse zanger Matt Bellamy. Muzikaal wisselt de band van stevige rock naar rustige en emotionele ballads. De stem zorgt voor balans in rustige nummers en zijn hoge uithalen werken eveneens goed bij ruigere nummers. Wellicht is de band het beste te vergelijken met een stevige Coldplay. Alles van de band ademt stadionrock/pop. Gitaar gedreven nummers inclusief meezing refreinen en zoetsappige ballads.

Live

De band heeft al de nodige live ervaring. Naast eigen tournees hebben de heren in het voorprogramma gestaan van Arcade Fire en Muse. Niet de minste bands waarvan vooral de laatste regelmatig stadions uitverkoopt. Zoek even op YouTube naar de officiële video van “If I Get High”. Hier zie je beelden van de band tijdens hun voorprogramma show in Italië waar ze openden voor Muse. De band komt halverwege november naar Nederland voor twee shows. Op 17 november staan ze in Rotown, Rotterdam. Een dag later in Bitterzoet in Amsterdam. Beide shows zijn al een aantal weken uitverkocht. Het zal niet lang duren voor er meer Nederlandse shows gaan volgen.

Hieronder de videoclip van het nummer “Itch”: