Doorgaan naar artikel
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 zet de sterke lijn van het vorige deel voort. Het middenstuk is wat saai, maar de uiteindelijke confrontatie vormt het hoogtepunt van de serie. Een waardig slotstuk voor de populaire filmreeks.

The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 is nu te koop op DVD en Blu-Ray.

Het einde van de The Hunger Games-saga is bijna in zicht met de release van Mockingjay – Part 2. Al is dat nog lang geen zekerheid. Harry Potter liet al zien dat een groots tweeluik als slotstuk van een financieel succesvolle reeks boekverfilmingen niet het einde hoeft te betekenen. Studio Lionsgate zou zichzelf behoorlijk in de vingers snijden als ze in de toekomst geen nieuwe reeks Hunger Games-films zouden uitbrengen, à la de Potter-spinoff Fantastic Beasts and Where to Find Them. Wat helaas wel vast staat, is dat dit de allerlaatste film van wijlen Philip Seymour Hoffman zal zijn.

Zoals de titel al doet vermoeden borduurt het verhaal voort op The Hunger Games: Mockingjay – Part 1. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) heeft twee keer de ‘Hunger Games’ overleefd, maar begint nu pas aan haar ultieme confrontatie; die met President Snow (Donald Sutherland). Met de hulp van Haymitch (Woody Harrelson), Plutarch (Philip Seymour Hoffman), Effie (Elizabeth Banks) en President Coin (Julianne Moore) is het Katniss, Gale (Liam Hemsworth), Finnick (Sam Claflin) en Peeta (Josh Hutcherson) gelukt om de strijd naar het capitool te verplaatsen. Het thuisfront van Snow blijkt echter goed op een aanval voorbereid en Katniss zal alle hulp nodig hebben om de dodelijke valstrikken te omzeilen.

The Hunger Games Mockingjay Part 2

Het is de Hunger Games-serie gelukt om door de jaren heen een indrukwekkende groep acteurs en actrices te verzamelen. Het gaat inmiddels een beetje vervelen, maar de prestatie van Jennifer Lawrence is wederom een dikke pluim waard. Andere acteurs krijgen logischerwijs minder te doen. Er is naast Lawrence niemand die echt opvalt, maar ook niemand die echt door het ijs zakt. De sterke lijn van het vorige deel is doorgezet, een prestatie die we op het conto van Francis Lawrence kunnen schrijven. De regie is wederom sterk en de film bevat prachtige beelden, al is t geheel wel wat aan de lange kant.

Mockingjay – Part 1 was een wat vreemde eend in de bijt vanwege de afwezigheid van de daadwerkelijke ‘Hunger Games’. In dit tweede deel keren een aantal vertrouwde elementen terug, in de vorm van Snows valstrikken. Een mooie uitkomst voor fans die teleurgesteld waren in het vorige deel. Mockingjay – Part 1 kon mij persoonlijk bekoren vanwege de uitgediepte achtergronden en de focus op psychologische oorlogsvoering, maar deze extra laag is ditmaal minder prominent aanwezig. Mockingjay heeft te maken met een bekend probleem, vergelijkbaar met het slot van de Harry Potter-serie. Het is bijna inherent aan het opsplitsen van een verhaal in twee delen: het eerste deel is bijna enkel opbouw en het tweede deel enkel confrontatie en conclusie. Mockingjay – Part 2 is misschien wel het meest actievolle deel uit de serie, maar weet met slechts spektakel niet de volledige aandacht vast te houden. Zo gaat het middenstuk wel wat vervelen: het voelt allemaal net iets te bekend. De uiteindelijke confrontatie tussen Katniss en Snow is wel verrassend en origineel: het absolute hoogtepunt van de reeks. Het maakt de film zeker het doorzitten waard, al hadden de laatste paar minuten wel achterwege mogen blijven.