Doorgaan naar artikel
When You Hear It – Bloc Party
Wilco Beuckens
Wilco Beuckens
Profiel

Bloc Party is weer terug. Eind januari verschijnt er een nieuw album en vanavond krijgen de fans in Paradiso een voorproefje hiervan. Een kort overzicht van de hoogte- en dieptepunten van de band.

Silent Alarm


Tussen 2004 & 2006 regende het indie bandjes uit het Verenigd Koninkrijk. Onder aanvoering van The Strokes, Franz Ferdinand en The Libertines waren de talloze bandjes niet weg te denken uit de internationale hitlijsten. Bloc Party leek op het eerste gezicht een eendagsvlieg met “Franz Ferdinand-single” Banquet. Het debuutalbum Silent Alarm verbaasde echter vriend en vijand. Het album blonk uit in veelzijdigheid. Het was veel melodieuzer, intiemer en slimmer dan soortgelijke bandjes. Nummers als This Modern Love en Like Eating Glass klinken in 2015 nog steeds zo tijdloos als tien jaar geleden. Niet voor niets werd het album overladen met prijzen waaronder de NME prijs voor beste album van 2015.

A Weekend in The City


De band bracht begin 2007 de opvolger A Weekend in The City uit. Een soort conceptalbum over het stadsleven. Verhalen over forenzen, liefde, alcohol, drugs en katers. Hoewel het album commercieel niet zo succesvol was als zijn voorganger is het onder de fans nog steeds erg populair. Een grote tour volgde langs alle grote steden. Een half jaar na het uitbrengen van het album werd het nummer Flux uitgebracht en kreeg de band nog een extra boos. Dit “dancenummer” werd een bescheiden hit en werd later toegevoegd aan de tracklist van A Weekend in The City.

Verval


De heren keerden in 2008 terug met het album Intimacy. Dit album was beduidend minder. Het was een rommelig geheel waarin de band enerzijds vasthield aan hun kern, maar anderzijds veel experimenteerde met elektronische geluiden. Na de bijbehorende tour maakte de band bekend een pauze in te lassen. In 2012 keerde band terug met het album Four. Hoewel dit album in eerste instantie goed werd ontvangen werd al snel duidelijk dat er een stuk bezieling miste. Dit werd al duidelijk tijdens de live shows van de band. Ondanks de energie van het publiek leek de band vaak ongeïnteresseerd en ongemotiveerd te spelen. De bom barstte in 2013. Drummer Matt Tong verliet de band tijdens een festivaltour. De tour werd afgemaakt met een vervangende drummer en toen werd het een tijdje stil.

Nieuw Hoofdstuk?


In 2015 was er voor het eerst weer een teken van leven. In de twee jaar na het laatste optreden heeft bassist Gordon Moakes ook de band verlaten. Met een nieuwe line-up gaat er een nieuw hoofdstuk voor de band. Het nieuwe album Hymns verschijnt 29 januari. De eerste single The Love Within is inmiddels verkrijgbaar.