Doorgaan naar artikel
Strike a Pose
Tosca van der Wouden
Tosca van der Wouden
Profiel

Conclusie

Strike a Pose is een interessante documentaire en geeft een persoonlijk inzicht in het leven van de dansers van Madonna.

Strike a pose: dat is wat de dansers van Madonna deden. Niet alleen tijdens hun optredens. In 1990 tourde Madonna rond met haar Blond Ambition-tour enet haar reisden zeven getalenteerde dansers mee. De tour werd wereldberoemd door de enorme controverse die veroorzaakt werd doordat de show vol zat met seks en kritiek op de kerk. Het Vaticaan beschuldigde Madonna van blasfemie. Strike a Pose is haast een documentaire over een documentaire. Tijdens de tour kwam er een documentaire uit genaamd Truth or Dare, waarin Madonna en haar dansers achter de schermen van de tour te zien waren. In deze documentaire, die in 1991 uitkwam, zijn de dansers en Madonna te zien, terwijl ze met elkaar feesten, zoenen en truth or dare spelen. Men reageerde geschokt op de documentaire en uit Strike a Pose blijkt dat het destijds voor veel mensen de eerste keer was dat zij twee mannen hadden zien zoenen. Dit was revolutionair.

Strike a Pose gaat terug naar deze dansers en blikt met hen terug op de tour en Truth or Dare. De dansers vertellen hoe het was tijdens de tour, maar ook welke invloed het heeft gehad op hun verdere leven. Tijdens de tour waren ze als een familie geworden voor elkaar, maar erna viel deze toch uit elkaar. Een paar van hen klaagden Madonna zelfs aan, omdat zij niet wilden dat de beelden van hun zoen in de documentaire zou komen. Door de tour waren de achtergronddansers op slag beroemd. Hierdoor kwamen zij in een omgeving terecht met veel alcohol en drugs. Drugsverslaving, alcoholverslaving, depressie en zelfs dakloosheid was onderdeel van de nasleep van Blond Ambition voor de dansers.

Strike A Pose Madonna

Strike A Pose Madonna

Ondanks dat de Blond Ambition-tour draaide om het verbreken van taboes rondom homo’s en hiv, hadden de dansers zelf niet het gevoel dat zij hun eigen hiv-besmetting konden delen met de rest. Maar liefst drie van de dansers waren besmet met hiv tijdens de tour. Eén daarvan, Gabriel Trupin, overleed aan aids in 1995. Terwijl Madonna op het podium haar rouw uitsprak over de dood van Gabriel en zijn moed omdat hij eerlijk was geweest over zijn diagnose, stonden achter haar twee dansers die hun eigen diagnose van hiv geheim hielden.

Strike a Pose is een interessante documentaire en geeft een persoonlijk inzicht in het leven van de dansers. Voor iedereen die van Madonna en dansen houdt is de documentaire genieten, aangezien het vol zit met iconische flashbacks, maar de film laat ook de minder kanten van de superster en de flamboyante levensstijl zien. De documentaire eindigt met een reünie van de dansers, waar ze wederom ‘truth or dare’ met elkaar spelen.

Opvallend is echter dat we vrijwel niets over het privéleven of de carrières van de dansers na de tour te weten komen. Ook opvallend is dat hoewel de dansers tijdens hun reünie blijven benadrukken dat ze broeders zijn en een intense familieband hebben, ze allemaal blijkbaar geen contact met elkaar hebben gehouden door de jaren heen. De vraag blijft dus of ze nog steeds een pose aannemen.