Doorgaan naar artikel
Liza, the Fox-Fairy
Anne Slegten
Anne Slegten
Profiel

Conclusie

Liza, the Fox-Fairy is een rare Hongaarse film. Het komt slecht geacteerd en kinderlijk over. Je moet er echt van houden.

In de film Liza, the Fox-Fairy is Liza een muurbloempje dat al twaalf jaar een oude weduwe verzorgt. Dag en nacht doet ze dat en buiten de weduwe heeft ze geen sociaal leven. Ze is eenzaam en alleen, maar waar ze soms steun in vindt is de geest van een Japanse popzanger. Dit blijkt geen goede vriendschap, de geest is een demon die haar geluk juist op allerlei manieren van haar af probeert te nemen. En dat zit haar grote droom, haar ware liefde vinden, hevig in de weg. De demon drijft haar zo gek, dat ze op een gegeven moment aan zichzelf gaat twijfelen. Is zij dan die demon die haar eigen geluk wegneemt?

Liza, The Fox-Fairy is een aparte Hongaarse film. Het is een verhaal waar je van moet houden en de verhaallijn is in meerdere opzichten vreemd te noemen. Bij sommige personages is het gissen of het acteerwerk zo de bedoeling was, of dat het gewoon slecht geacteerd is.

liza_the_fox-fairy_64000010_st_2_s-high

Liza (Mónika Balsai) daarentegen speelt haar rol grote delen van de film wel goed. Je voelt haar zachtheid en onschuldigheid meteen in de eerste scene van de film. Ook haar kleding en wordt elke keer goed gekozen.

Het is het lange speelfilmdebuut van regisseur Károly Ujj Mészáros. Hiervoor heeft hij alleen maar korte films gemaakt. Zou dit dan de oorzaak zijn van dit debacle? Waarschijnlijk is het meer een kwestie van smaak. Liza, The Fox-Fairy schijnt een enorme bioscoophit te zijn in het thuisland Hongarije.

liza_the_fox-fairy_64000010_st_1_s-high

Károly probeert er humor in de brengen. Op sommige momenten lukt dat ook wel. Zo zijn een paar mannen waar Liza mee date verschrikkelijk klunzig en dat is wel komisch om te zien. Verder zijn er veel pogingen die niet aanslaan. Zo eet een date van Liza als een waar varken en het is ronduit vies om te zien.

Het is ook niet goed duidelijk in welke tijd de film zich afspeelt. Het lijkt wel alsof de film zich dertig jaar geleden afspeelt door het gebruik van de oude telefoons en de kledingstukken die ze dragen.

Het einde van de film slaat echt alles. Het is onduidelijk wat de filmmaker wil bereiken met de special effects, maar het haalt de film nog meer naar beneden. Dan verandert de lucht, dan de omgeving en ook nog eens Liza’s grip op de situatie. Het lijkt net een kleuterfilm.