Doorgaan naar artikel
Lights Out
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Lights Out is een horrorfilm vol creativiteit, maar moet het niet van de personages hebben.

Lights Out is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Regisseur David F. Sandberg bereikte twee jaar geleden een groot publiek met de korte film Lights Out; het filmpje werd op Youtube meer dan 3 miljoen keer bekeken. Dit trok ook de aandacht van regisseur James Wan (The Conjuring), die besloot om de jonge collega onder zijn vleugels te nemen. Het eerste project was een lange versie van de korte film en hierna neemt Sandberg het vervolg op Annabelle voor zijn rekening.

Rebecca (Teresa Palmer) ziet haar halfbroertje Martin (Gabriel Bateman) een moeilijke tijd doormaken na de dood van zijn vader. Hun moeder Sophie (Maria Bello) praat met een geestachtige verschijning die de naam Diana draagt. Rebecca heeft dit zelf ook al eens meegemaakt toen haar eigen vader uit haar leven verdween en het wezen lijkt dus niet slechts een verbeelding. Ook is er een specifiek kenmerk: het wezen leeft van duisternis en is alleen te zien als het licht uit is.

Het idee van de korte film heeft zich goed laten vertalen naar de langere speelduur. Het is niet slechts een herhaling van hetzelfde trucje, maar geeft telkens een net iets andere draai aan het bekende element. Naast de creatieve horror presenteert de film ook een interessant mysterie; de kijker krijgt alle mogelijkheden om mee te denken over de ware aard van Diana. De belangrijkste catalysator van dit vraagstuk is het personage Sophie, die met haar mentale staat ook voor een dramatisch element zorgt, al worden haar problemen niet echt geloofwaardig weergegeven.

In tegenstelling tot de gebruiktelijk horrorclichés gedragen de personages zich realistisch. Helaas tonen Teresa Palmer en Alexander DiPersia niet de meest uitgesproken persoonlijkheden. De hoofdrolspelers zijn degelijk, maar eigenlijk inwisselbaar. Gabriel Bateman doet het beter in de rol van klein broertje, de kindacteur stoort geen moment en dat is toch al een aardig compliment. Al met al toont regisseur David F. Sandberg veel potentie; we kijken uit maar zijn werk in de toekomst.