Doorgaan naar artikel
Classic Mini SNES top 30: UN Squadron en Super Star Wars
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Vorig jaar verraste Nintendo ons met de Classic Mini NES. Een kleine versie van de originele NES (Nintendo Entertainment System) uit 1985. De Classic Mini NES heeft 30 ingebouwde spellen en bevat een hoop klassiekers zoals Super Mario Bros. 3, Metroid en Zelda. De NES was zonder twijfel een geweldige console, maar zijn opvolger was pas echt super. In 1990 kwam Nintendo met de SNES (Super Nintendo Entertainment System) en de bijbehorende slogan: Now you’re playing with super power. Hoe mooi zou het zijn als Nintendo in 2017 met een Classic Mini SNES zou komen? En veel belangrijker natuurlijk: welke 30 games zou de Classic Mini SNES moeten krijgen?

Vorige week hebben we een begin gemaakt met de Classic Mini SNES top 30 en hebben we gekeken naar International Superstar Soccer Deluxe en Sunset Riders. Deze keer gaan we verder met twee games uit een ander genre.

28.

U.N. Squadron

UN Squadron en Super Star WarsUN Squadron en Super Star Wars

Ontwikkelaar: Capcom
Uitgever: Capcom

U.N. Squadron werd in 1989 uitgebracht als arcadespel en twee jaar later kwam het beschikbaar voor de SNES. Het is een side-scrolling-schietspel, vergelijkbaar met Gradius en R-Type. De speler kan kiezen tussen drie piloten: Shin Kazama, Micky Schymon en Greg Gates. In het begin heb je een simpel vliegtuig tot je beschikking, maar later krijg je ook de mogelijkheid om betere vliegtuigen en wapens te kopen.

Er zijn niet heel veel shooters uitgekomen voor de SNES, maar U.N. Squadron is toch wel één van de betere. Het spel ziet er goed uit en de besturing van het vliegtuig gaat eenvoudig en soepel. De mogelijkheid om nieuwe vliegtuigen en wapens te kopen is een leuke toevoeging.

27.

Super Star Wars: The Empire Strikes Back

UN Squadron en Super Star WarsUN Squadron en Super Star Wars

Ontwikkelaar: LucasArts
Uitgever: JVC

Super Star Wars: The Empire Strikes Back
is het derde Super Star Wars-spel dat is uitgekomen op de SNES. De games lijken behoorlijk veel op elkaar, maar met name dit laatste deel heeft een aantal verbeteringen. Zo hebben de personages de mogelijkheid om een dubbele sprong uit te voeren en de beschikking over een primair en secundair wapen.

De Super Star Wars-serie staat niet bekend als eenvoudig en dat geldt ook voor deze game. Wel introduceerde dit deel een wachtwoorden-systeem, zodat de speler niet steeds bij het eerste level hoeft te beginnen.

Eigenlijk verdienen alle Super Star Wars-spellen wel een plek in de top 30, maar omdat ze zoveel op elkaar lijken hebben we toch gekozen voor het derde deel. Grafisch gezien is het misschien niet het beste wat de SNES te bieden heeft, maar de gameplay maakt een hoop goed.