Doorgaan naar artikel
Classic Mini SNES top 30: F-Zero en Super Probotector
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Vorig jaar verraste Nintendo ons met de Classic Mini NES, een kleine versie van de originele NES (Nintendo Entertainment System) uit 1985. De Classic Mini NES heeft 30 ingebouwde spellen en bevat een hoop klassiekers zoals: Super Mario Bros. 3, Metroid en Zelda. De NES was zonder twijfel een geweldige console, maar zijn opvolger was pas echt super. In 1990 kwam Nintendo met de SNES (Super Nintendo Entertainment System) en de bijbehorende slogan: Now you’re playing with super power. Hoe mooi zou het zijn als Nintendo in 2017 met een Classic Mini SNES zou komen? En veel belangrijker natuurlijk: welke 30 games zou de Classic Mini SNES moeten krijgen?

Vorige week hebben we de eerste beat ‘m up van deze lijst besproken: Final Fight 3. Ook keken we naar het tweede deel van de bekende Mega Man X-serie. Deze week hebben we een race-game en een spel dat bekend staat om zijn hoge moeilijkheidsgraad.

18.

F-Zero

F-Zero title screenF-Zero gameplay

Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo

F-Zero is een futuristische race-game die als een van de eerste gebruik maakte van Mode 7 Scrolling. Deze techniek zorgt ervoor dat het spel een soort pseudo 3D-effect krijgt. Het kwam tegelijk uit met de SNES en toonde gelijk de kracht van de nieuwe console. F-Zero heeft ook als voorbeeld gediend voor spellen die later uitgekomen zijn op de SNES, zoals Super Mario Kart.

F-Zero heeft vijftien verschillende banen en vier verschillende voortuigen om te besturen. Voor de rest is het principe erg simpel: je moet als eerste over de finish komen. Het racen gaat met behoorlijk hoge snelheden waardoor het nogal lastig kan zijn, maar wanneer je de banen leert kennen gaat het steeds makkelijker. Naast deze game zijn er ook nog verschillende opvolgers gemaakt voor latere consoles, zoals F-Zero X (Nintendo 64) en F-Zero GX (GameCube).

17.

Super Probotector: Alien Rebels

Super Probotector Alien RebelsContra III The Alien Wars gameplay

Ontwikkelaar: Konami
Uitgever: Konami

Super Probotector: Alien Rebels is een naam die waarschijnlijk niet bij iedereen even bekend is. We kennen dit spel namelijk vooral onder de Amerikaanse naam: Contra III: The Alien Wars. De games zijn ook niet helemaal hetzelfde omdat voor de Europese variant meer robots dan menselijke tegenstanders zijn gebruikt. Dit verklaart overigens ook de andere naam, Probotector is namelijk een samentrekking van robot en het Engelse woord protector (beschermer).

Super Probotector: Alien Rebels staat bekend om zijn moeilijkheidsgraad en er zijn zelfs mensen die moeite hebben om voorbij het eerste level te komen. Het spel is zeker uitdagend, maar zit erg goed in elkaar en is door de fijne besturing nog steeds leuk om te spelen. Dit soort games zijn vooral leuk om met twee personen tegelijk te spelen, de zogenaamde couch co-op.