Doorgaan naar artikel
NEOGEO games (Nintendo Switch)
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Vooral Metal Slug en King of Fighters '98 zijn toppers van de NEOGEO games, maar de overige spellen zijn ook zeer vermakelijk om te doen, ook met vrienden. Ook zijn de extra opties een fijne toevoeging voor het speelplezier. Toch zijn de games wel oud en hadden de games een poetsbeurt kunnen gebruiken.

Tijdens de launch van de Nintendo Switch zijn er vijf NEOGEO games uitgekomen in de eShop. De games lijken een idee te geven van Virtual Console-spellen op de Nintendo Switch. Onduidelijk is of SNK met meer spellen gaat komen en wanneer Nintendo met de eigen Virtual Console-service komt. In het onderstaande artikel kun je lezen welke vijf games dat zijn en wat wij ervan vonden.

Waku Waku 7

Waku Waku 7 is een vechtspel waarin je als een van zeven kleurijke personages vecht tegen de andere zes. Zodoende verzamel je hun kristallen waarmee je een wens kunt doen bij een fontein. Elk personage heeft zijn eigen verhaal, waardoor het herspelen van het spel toch uitnodigend is. De knoppencombinaties voor speciale aanvallen zijn redelijk makkelijk te doen, wat het spel soepel doet wegspelen. Waku Waku 7 neemt zichzelf niet al te serieus, waardoor het sfeertje aanstekelijk werkt.

World Heroes Perfect

Ook World Heroes Perfect is een vechtspel, maar deze game is iets trager dan Waku Waku 7. In deze game kun je wel meer personages kiezen die allemaal een rariteit hebben. Zo is er een Duitse commandant met robotledematen of een demonische American football-speler. Het nadeel van deze vechtgame is dat de knoppencombinaties voor goede aanvallen niet zo soepel op de Switch te doen zijn. Om een extreem sterke aanval te doen moet je bijvoorbeeld de B, Y en X knop van de Switch indrukken nadat je bepaalde richtingen van de stick of pijltjestoetsen hebt gedaan.

Shock Troopers

Dit spel lijkt op Contra, waarin je met meerdere personages kunt spelen. Ieder personage heeft zijn of haar eigen vaardigheden zoals wapens of granaten. Het spel is te spelen in Lone Wolf-modus, waarbij je van hetzelfde personage meerdere levens hebt, of Team Battle, waarbij elk leven als een ander personage gespeeld wordt.

Metal Slug 3

Dit is het welbekende spel wat ook op Contra lijkt, maar deze heeft een unieke tekenstijl. Metal Slug staat bekend om zijn krabben, tanks genaamd Metal Slugs, grote bazen en veel explosies. Dit spel is bij uitstek geschikt om met een vriend te spelen en gelukkig kun je eventueel de moeilijkheid aanpassen om het einde te halen. Dankzij het concept van de Switch en de mogelijkheid om jezelf meer levens te geven, kun je het spel makkelijk doorspelen als je wilt.

The King of Fighters '98

Wederom een vechtspel, maar dit keer is het minder kleurrijk. The King of Fighters-serie staat bekend om een duister sfeertje waarin personages vechten tot de dood. Personages verbergen ook een duister verleden dat verduidelijkt wordt tijdens de Arcade Mode. De besturing van alle games is prima, maar tijdens het spelen van de games, zeker de vechtspellen, wordt al snel duidelijk dat de pijltjestoetsen niet zo soepel spelen als de d-pad. Zeker bij The King of Fighters ’98 is dat een gemis. Verder is het een goede vechtgame en zijn er genoeg personages om interessant te blijven.


Al deze NEOGEO games hebben een speciaal menu waarin je de instellingen van beeld en geluid kunt aanpassen. Hier kun je ook andere instellingen aanpassen. Zo kun je extra levens toevoegen, de moeilijkheid aanpassen of zelfs de kleur van bloed aanpassen. Mocht je een extra nostalgie-gevoel willen kweken, kun je scanlines toevoegen aan het beeld, waardoor het meer op een arcadekast zal lijken. Al deze opties zijn erg welkom en daardoor zijn de games net nog iets leuker.

Je hebt de keuze tussen de originele Japanse of Europese versies met eventuele verschillen. Ook is er de mogelijkheid om een Hi-Score modus te kiezen, waarin je via online leaderboards je kunt meten met de besten. Daarnaast is er ook een Caravan Mode waarbij je in 5 minuten tijd zoveel mogelijk punten moet proberen te krijgen. Deze modus werkt ook via online leaderboards, maar biedt ook local leaderboards waardoor een lokaal potje toch interessanter wordt.

Deze vijf NEOGEO games zijn vanaf nu te downloaden in de eShop van de Nintendo Switch voor €6,99. Binnenkort komen er waarschijnlijk meer NEOGEO games naar de Switch, beginnend met NAM-1975.