Doorgaan naar artikel
Classic Mini SNES top 30: Earthbound en Mega Man X
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Vorig jaar verraste Nintendo ons met de Classic Mini NES, een kleine versie van de originele NES (Nintendo Entertainment System) uit 1985. De Classic Mini NES heeft 30 ingebouwde spellen en bevat een hoop klassiekers zoals: Super Mario Bros. 3, Metroid en Zelda. De NES was zonder twijfel een geweldige console, maar zijn opvolger was pas echt super. In 1990 kwam Nintendo met de SNES (Super Nintendo Entertainment System) en de bijbehorende slogan: Now you’re playing with super power. Hoe mooi zou het zijn als Nintendo in 2017 met een Classic Mini SNES zou komen? En veel belangrijker natuurlijk: welke 30 games zou de Classic Mini SNES moeten krijgen?

Vorige week hebben we gekeken naar twee klassiekers: Final Fantasy III en Super Street Fighter II. Deze week zijn we aangekomen bij de laatste 10 spellen van deze lijst en behandelen wij een RPG en een bekende action-platformer van Capcom.

10.

EarthBound

Ontwikkelaar: Ape
UitgeverNintendo

EarthBound, ook bekend als Mother 2: Gyiyg Strikes Back, is een RPG ontwikkeld door APE en HAL Laboratory. Het is het vervolg op Mother, een spel dat alleen uitgekomen is in Japan. Deze game heeft veel traditionele RPG-elementen zoals ervaringspunten, vaardigheden en het maakt gebruik van een turn-based-gevechtssysteem. De speler bestuurt een groep van personages die moeten reizen door een tweedimensionale wereld vol met steden, dorpen en grotten.

Het verhaal begint wanneer Ness wakker wordt van een meteoor die vlak bij zijn huis is neergestort. Vlak daarna gaat hij samen met zijn buurjongen, Pokey, op onderzoek uit. Eenmaal aangekomen bij de meteoor maken ze kennis met Buzz Buzz, een bij uit de toekomst. Buzz Buzz vertelt dat in de toekomst “universal cosmic destroyer” Giygas de planeet regeert. Ness moet op avontuur gaan om de “Eight Melodies” te zoeken en zo zijn ware kracht te ontdekken om Giygas te verslaan.

EarthBound is een echte verborgen juweel. Het verhaal zit goed in elkaar en de personages zijn aandoenlijk. Ook is het een vrij toegankelijke RPG, omdat de RPG-elementen die het bevat eenvoudig te begrijpen zijn. Daarnaast ziet het er grafisch nog steeds behoorlijk uit, vooral omdat het gebruik maakt van een cartoonachtige stijl.

9.

Mega Man X

Ontwikkelaar: Capcom
Uitgever: Capcom

Mega Man X is een action-platformer die erg bekend is bij de meeste gamers. Dit eerste deel in de Mega Man X-serie was een behoorlijke verandering ten opzichte van de NES-spellen. De grootste veranderingen zijn de opties om te kunnen glijden en om tegen muren op te springen. Het basis-principe blijft wel overeind in dit spel: verschillende levels met bijbehorende eindbazen. Mega Man X was een groot succes en staat nu nog in de lijst van top 50 bestverkochte games van Capcom.

Mega Man X speelt zich af in een futuristische wereld die bewoond wordt door zowel mensen als Reploids, robots die in staat zijn om zelf te denken en te voelen. Het verhaal in deze spellen doet er nooit echt toe, want het gaat vooral om de gameplay en deze is goed. Het bedienen van het personage gaat soepel en je hebt altijd het idee dat je echt de controle hebt. Dit betekent niet dat het spel simpel is, want Mega Man staat erom bekend dat het behoorlijk uitdagend is. Grafisch gezien is het nog steeds geen straf om naar te kijken. Al met al verdient Mega Man X zijn plek in de top 30.