Doorgaan naar artikel
Festival Friday – Motel Mozaique
Rik Duesmann
Rik Duesmann
Redactiemanager Muziek
Profiel

Afgelopen weekend vond het Motel Mozaique festival plaats. Wij tipten het al in de allereerste Festival Friday en dus kon een bezoek niet uitblijven. Daarom was NWTV deze vrijdag bij het evenement in Rotterdam te vinden en bezochten we de vele locaties die het festival biedt.

Onze avond begon in de prachtige Paradijskerk bij de Cubaanse zangeres Daymé Arocena. Bij Cubaanse muziek denk je al snel aan de Buena Vista Social Club en de stijl die zij maken. Maar Daymé laat een andere kant horen, haar muziek gaat heen en weer tussen de verschillende stijlen die Cuba rijk is. Helaas was haar energie nog wat teveel voor de bezoekers, die nog opgang moesten komen. Hierdoor kreeg zij de goed gevulde kerk pas laat mee in haar enthousiasme.

Gelukkig lagen de locaties van Motel Mozaique dicht bij elkaar en waren we binnen een minuut al bij Rotown voor het optreden van Haley Bonar. Haar grunchy indie-pop lokte veel festivalgangers naar het poppodium, waar het zo vol stond dat de achterste mensen het concert konden volgen op het televisiescherm achter in de zaal.

Voor het congrescentrum Arminius stond al ruim voordat het volgende concert begon een lange rij. Terecht, want het Belgische Warhaus stond op het programma. Het project van Balthazar-frontman Maarten Devoldere heeft in korte tijd een goede reputatie opgebouwd. Ook 3voor12 was goed voorbereid voor de show en was met zeker vijf camera’s aanwezig om de show vast te leggen. De Belg straalt soberheid uit en weet met eenvoud het publiek aan zich te binden.

Festival Friday - GURR

Foto: Rik Duesmann

Eerder dit jaar hadden wij een interview met de Noorse heren van Kakkmaddafakka, die ons al tipten om de dames van GURR te checken. Wederom stond de Rotown helemaal vol en was het wachten totdat er mensen naar buiten gingen om naar binnen te mogen. Een muur aan geluid blies de zaal letterlijk omver.

Terug naar de locatie waar eerder Warhaus optrad, dit keer staat Klangstof op het menu. De Noorse band met de Nederlandse frontman Koen van de Wardt leverde het beste optreden van de avond. Eerder die week was de band al te zien in de minuut bij De Wereld Draait Door omdat zij de eerste “Nederlandse” band zijn die naar het Coachella festival gaan in de VS. Zelden ben ik het meer eens met deze beslissing. De nog jonge band zet een geweldig optreden neer in de Arminius. De bas trilt op je borst en de zang trekt je mee het concert in. Van de Wardt reageert snel op reacties uit het publiek wat zorgt voor een mooie klik tussen band en bezoeker. Opeens trekt hij een jochie het podium op die via Instagram gevraagd had of hij mee kon doen om te proeven aan het leven als muzikant. Alles lijkt op zijn plek te vallen in Rotterdam. Klangstof kwam, zag en overwon Motel Mozaique!

Festival Friday - Klangstof

Foto: Rik Duesmann