Doorgaan naar artikel
MSI Tomahawk Arctic H270 moederbord
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

De MSI Tomahawk Arctic H270 is een moederbord met krachtige hardware en een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. Het erg aansprekende uiterlijk zorgt ervoor dat er bijna niets op dit moederbord aan te merken is, op de iets verouderde audiochip na.

Met de komst van de Kaby Lake-processors bracht MSI een reeks nieuwe moederborden uit, waaronder de MSI Tomahawk Arctic H270. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze een prachtige witte kleur met een metalen afwerking. Daarnaast bevat het behoorlijk wat nieuwe kenmerken.

MSI Tomahawk Arctic H270

De Kaby Lake-processor is de opvolger van de Skylake en daarmee de zevende generatie Intel-processor. Nieuw is de ondersteuning van Intel® Optane™-geheugen, wat dan ook ondersteund wordt op de MSI Tomahawk Arctic H270. Dit is een speciale techniek die een acceleratieboost geeft aan opslag en systeemprestaties. Daardoor start een pc twee keer zo snel op en neemt de snelheid van systeemprogramma’s met 28% toe. De Intel® Optane™-modules zijn te installeren via een M.2-formfactor-slot, waarvan er twee aanwezig zijn. De Twin Turbo M.2-sloten ondersteunen snelheden tot 32Gb/s. Er passen niet alleen InOptane™-modules in de M.2-sloten, maar ook SSD’s die een M.2-formfactor hebben.

Het gedeelte waar de processor zit, is zodanig ruim ingericht dat er zeker voldoende plaats is voor een grote koeler. De blauwe en zilverachtige kleur van de socket is een detail dat erg aanspreekt. Ook op de achterkant is alles netjes afgewerkt, waardoor het moederbord er van beide kanten prachtig uitziet. Naast het processorgedeelte zijn er vier DDR4-geheugensloten te vinden, die maximaal 64GB tot een snelheid van 2400Mhz ondersteunen. De sloten hebben een metalen afwerking, wat er aantrekkelijk uitziet op het witte moederbord. Tegelijkertijd heeft deze afwerking de functie om elektromagnetische interferentie te minimaliseren. Het geheugencircuit is compleet geïsoleerd waardoor DDR4 Boost zorgt voor maximale prestaties en stabiliteit.

MSI Tomahawk Arctic H270

Als we wat verder naar beneden kijken komen we drie PCIe-sloten tegen, een PCIe 3.0x 16, PCIe 3.0x 4 en PCIe 3.0x 1. Daardoor is dit moederbord minder praktisch voor een SLI- of Crossfire-configuratie. Ook opvallend is dat het PCIe 3.0x 4-slot niet meer bruikbaar is, wanneer een PCIe M.2 SSD in het tweede M.2-slot wordt geinstalleerd. Daardoor wordt de keuze om PCIe-sloten in combinatie met de M.2-sloten te gebruiken wel beperkt.

Op het I/O-paneel vinden we een PS/2-poort, een HDMI-poort, een DVI-D-poort, een USB type C- en een USB type A-poort met beide Gen2-support. Deze USB 3.1 Gen2-poorten worden ondersteund door de ASmedia 2142-controller en ondersteunen snelheden tot 16Gb/s. Verder zijn er nog enkele USB 3.0/2.0-poorten aanwezig, een 1Gbps ethernetpoort en zes audio-uitgangen, waarvan er vijf analoog zijn en een Digitaal Optisch. De audio wordt ondersteund door Realtek ALC 892 met support voor 7.1 kanalen. Een prima keuze, al gaat het hier om een oudere chip, waardoor dit niet de keuze is voor degenen die het allerbeste geluid willen.

MSI Tomahawk Arctic H270

De MSI Tomahawk Arctic H270 is niet alleen op het gebied van hardware uitstekend, ook het uiterlijk is strak. De opbouw van witte en zilveren kleuren in combinatie met een metalen afwerking zorgen ervoor dat dit moederbord een plaatje is. Zeker diegene die een case met een glazen paneel heeft zou dit moederbord kunnen overwegen dankzij de bijzondere kleur. Uiteraard mogen LEDs niet ontbreken en de Tomahawk Arctic ondersteunt dan ook Mystic Light-extension. Witte LEDs op de achterkant van het moederbord geven een extra dimensie en daarnaast zijn RGB LED-strips eenvoudig aan te sluiten dankzij een extra pinheader. Met Mystic Light Sync, waar zelfs een app voor Android en iOS ontwikkeld is, kan een kleurenschema ingesteld worden. Verschillende producten van andere fabrikanten, waaronder Corsair, Steelseries en G.Skill, ondersteunen en synchroniseren mee met Mystic Light Sync.

De MSI Tomahawk Arctic H270 is een prachtig uitziend moederbord met ondersteuning voor de nieuwste technieken zoals Intel Optane, Virtual Reality en Mystic Light. Met een prijs van ongeveer € 130,- is dit een perfect moederbord voor diegene die net wat meer geld in het uiterlijk wil steken zonder de hoofdprijs te betalen voor de nieuwste techniek. Overclockers kunnen dit moederbord beter overslaan, aangezien de H270 chipset dit niet oversteund. Ook voor SLI of Crossfire is dit moederbord niet erg geschikt. In combinatie met krachtige hardware is dit moederbord zeker een aanrader om de nieuwste games te kunnen spelen en tegelijkertijd de show te stelen met een aansprekend uiterlijk.