Doorgaan naar artikel
Pirates of the Caribbean Salazar’s Revenge
Sebastiaan Khouw
Sebastiaan Khouw
Profiel

Conclusie

Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge is zeker niet slecht gemaakt, maar heeft wel veel grote problemen. Zo zijn er teveel hoofdpersonages, die stuk voor stuk niet erg interessant zijn en amper groei doormaken. Ook stelt de schurk niet veel voor en zijn de effecten er niet indrukwekkender op geworden.

Johnny Depp is terug als de iconische piraat Jack Sparrow in het vijfde deel van de bekende franchise, getiteld Pirates of the Caribbean Salazar’s Revenge.

In dit nieuwe avontuur krijgt Sparrow te maken met zijn oude vijand, kapitein Salazar (Javier Bardem, Skyfall). Als alle spookzeelieden onder leiding van Salazar ontsnappen aan de Duivels driehoek hebben ze maar een doel voor ogen: wraak nemen op Jack Sparrow. De enige hoop op overleving ligt voor Jack in het legendarische drietand van Poseidon en om die te vinden moet hij een alliantie vormen met Henry Turner (Brenton Thwaites, Gods of Egypt) en Carina Smyth (Kaya Scodelario, Voor Ik Doodga).

Ditmaal zijn Joachim Rønning en Espen Sandberg de regisseurs, na drie delen van Gore Verbinski en een van Rob Marshall. Het nieuwe regie-duo is vooral bekend van Kon-Tiki, maar na het succes daarvan valt deze poging erg tegen. Zo moet het regieduo een handvol personages omhoog houden, waardoor Jack Sparrow, Henry Turner en Carina Smith allemaal de aandacht krijgen van een hoofdrol.

 

Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge

Foto: The Walt Disney Company

Hierdoor is het verhaal moeilijk te volgen en wordt het erg onduidelijk wie de focus zou moeten zijn. Daarbij komt ook nog dat de acties van het bekende bijpersonage Kapitein Hector Barbossa (Geoffrey Rush) ook evenveel effect op het verhaal hebben. Alweer een slechte keuze van de regisseurs.

Verder zijn er nog meerdere, overbodige subplots. Zo wordt onder andere geprobeerd een romantische relatie te laten bloeien tussen de personages van Brenton Thwaites en Kaya Scodelario, maar dit voelt erg geforceerd aan. Het lijkt een verplicht deel dat bij het verhaal moet komen, terwijl het net zo goed had kunnen werken zonder de romantiek.

Dit duo werkt wel sterk op elkaar in als ze in conversatie gaan met Jack Sparrow. Ook zijn de verhaallijnen van dit duo redelijk ontwikkeld, waardoor er verschillende emoties bij momenten gevoeld kunnen worden. Helaas komen ze niet eens dichtbij de interacties die er waren tussen Orlando Bloom en Keira Knightley. De relatie tussen die personages was veel meer charmant en oprecht.

 

Pirates of the Caribbean Salazar's Revenge

Foto: The Walt Disney Company

Ook vallen de spoken als vijanden niet echt op, na het zien van verschillende gruwelijke zeemonsters en schurken. Oscarwinnaar Javier Bardem krijgt nooit echt een moment om zijn acteerkunsten te laten zien en een memorabele vijand te worden.

De actie is wel erg mooi uitgevoerd. Het meest opvallend is een van de eerste scènes, waar we Jack Sparrow weer tegenkomen. Zo wordt een heel gebouw meegenomen door een stel paarden, terwijl onze antihelden aan een executie proberen te ontsnappen. Helaas piekt de actie te vroeg, waardoor alle volgende scènes minder opvallend zijn. Pirates of the Caribbean kenmerkte zich altijd door de aanwezigheid van veel humor, maar helaas zijn de grappen in Salazar’s Revenge minder goed geslaagd.

Johnny Depp blijft een goede acteur, maar zijn karakter Jack Sparrow voelt nu meer aan als een routine dan als een echt personage. De manier waarop hij zich gedraagt is nu al vijf films hetzelfde en begint nu wel te vervelen. We snappen dat Sparrow een dronkaard is, maar dat hoeft niet elke vijf minuten herhaald te worden.

Uiteindelijk is Pirates of the Caribbean Salazar’s Revenge een film die vergeleken met het eerste deel, niks voorstelt. Ook al hebben nieuwe personages verhaallijnen en maken ze groei door, het belangrijkste personage doet dit niet. De effecten zijn ook niet beter dan veertien jaar geleden. De vijand moest duidelijk de engste van alle vijanden van Jack Sparrow worden, maar is niet echt memorabel. De actie is goed uitgevoerd en de film is zeker niet slecht gemaakt, maar door de vele problemen kunnen we hem slechts oké noemen.