Doorgaan naar artikel
Sony MDR-1000X
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Sony weet met zijn hoofdtelefoons telkens weer goede producten te ontwikkelen. Naast dat ze erg luxe zijn is er ook gekozen voor degelijk materiaal dat zeker tegen een stootje kan. Het geluid wat de Sony MDR-1000X produceert is in combinatie met de noise cancelling indrukwekkend . De hoofdtelefoon heeft daardoor ook een fors prijskaartje van maar liefst 399,00 euro. Wanneer je het geld over hebt voor een goede headset is de Sony MDR-1000X zeker een aanrader.

Ongeveer een half jaar geleden hebben we de Sony h.ear on MDR-100ABN hoofdtelefoon mogen testen van Sony. Deze viel bijzonder goed in de smaak en werd in de review ook beloond met het maximaal aantal sterren. De Sony MDR-1000X is het opvolgende model en doet er weer een schepje bovenop als we kijken naar de beschikbare features.

Zoals we al bij eerdere luxe hoofdtelefoons van Sony hebben mogen ervaren, wordt ook de MDR-1000X geleverd in een stevige doos met daarin een ovale stevige hoes. De hoes heeft dezelfde kleurstijl als de hoofdtelefoon. Dit kan in de kleur zwart of in een champagne-kleur. De laatstgenoemde hebben wij mogen testen en deze zag er apart, maar toch chique uit. In de hoes treffen we een USB-kabel, audio-kabel en audiosplitter aan, hiermee kunnen twee hoofdtelefoons op één apparaat worden aangesloten met kabel. De hoofdtelefoon zelf zit netjes opgevouwen in de hoes en neemt vrijwel geen ruimte in beslag.

Sony MDR-1000X

Na het uitpakken van de hoofdtelefoon voelt deze direct goed aan: stevig en toch ook licht van gewicht. De twee oorstukken zijn voorzien van hard kunststof waarbij de oorkussens aan de binnenkant zijn voorzien van kunstleder evenals de binnenkant van de hoofdband. Er is vrijwel geen metaal gebruikt bij deze hoofdtelefoon, alleen een klein stukje bij het punt waar de hoofdband wordt verbonden met de oorschelp. De materiaalkeuze is prima in balans en zorgt voor een degelijk product wat zeker gezien mag worden. De materiaalkeuze heeft mogelijk ook te maken met de functionaliteit van de buitenkant van de oorschelp. De buitenkant van de rechteroorschelp is namelijk te bedienen door deze met je vinger aan te raken of bewegingen te maken middels de zogeheten ‘Gesture Controle’. Zo is het mogelijk om snel naar het volgende nummer te skippen door met je vinger horizontaal over de oorschelp te schuiven. Het dubbel tikken zorgt ervoor dat de muziek wordt gepauzeerd. Zo zijn er enkele gebaren waarop de hoofdtelefoon reageert.

Er wordt ook handig gebruik gemaakt van de aanwezige NC (Noise Cancelling). Wanneer de NC actief is wordt het omgevingsgeluid weggefilterd en kan je van je muziek genieten zonder last te hebben van geluiden rondom je heen. Wanneer je wordt aangesproken zal je dit ook niet horen, wat uiteraard wel een nadeel kan zijn. Mocht je toch in gesprek willen gaan of je denkt iets te horen, dan kan je door je rechterhand op de oorschelp te leggen de NC tijdelijk uitschakelen. Dit is een bijzondere ervaring en werkt verrassend goed. De NC is erg indrukwekkend en zorgt voor een complete afsluiting met de buitenwereld. Aan de onderkant van de linkeroorschelp kan de NC eventueel volledig worden uitgeschakeld. Er is overigens ook een knop aanwezig waarmee bepaalde geluiden geaccentueerd moeten worden, zoals spraak. Bij deze stand wordt spraak beter doorgelaten en dit is duidelijk merkbaar.

Sony MDR-1000X

De Sony MDR-1000X is voorzien van een Blueooth-functionaliteit waarmee connectie wordt gemaakt tussen bijvoorbeeld je computer, smartphone of MP3-speler. Sony heeft de hoofdtelefoon voorzien van de LDAC-codec. Hiermee worden muziekbestanden tijdens de draadloze overdracht omgezet naar een betere kwaliteit dan dat je normaal gesproken hoort. Hiervoor geld echter wel dat het enkel door Sony wordt ondersteund. Daarnaast ondersteund de hoofdtelefoon ook de aptX-codec wat op veel meer apparaten wordt toegepast. Om hier nog wat verder in te gaan is er in de Sony MDR-1000X DSEE HX-upscaling ingebouwd. Tijdens de Bluetooth-overdracht wordt de muziek enigszins gecomprimeerd om soepel te laten verlopen. DSEE HC zorgt ervoor dat de verloren informatie bij het comprimeren weer wordt teruggehaald, waardoor de muziek weer optimaal klinkt.

De hoofdtelefoon is voorzien van 40 millimeter drivers welke een bijzonder goed geluid produceren. De drivers zijn zo ontwikkeld dat de Sony MDR-1000X voor vrijwel elk genre goed tot zijn recht komt. Af en toe lijkt de bas wat de overhand te nemen bij sommige genres, maar dit is zeker niet storend. De overige tonen zijn kraakhelder en door de NC en goede afsluiting van de oorkussens kun je optimaal genieten van je favoriete muziek. Het enige nadeel is dat je de hoofdtelefoon niet kunt gebruiken tijdens het opladen.