Doorgaan naar artikel
Rings
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Vincent D'Onofrio brengt nog wat acteerkwaliteit naar Rings, maar verder is dit vooral een vervolg dat erg veel op bekende elementen leunt.

Rings is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Regisseur Gore Verbinski (A Cure for Wellness, Pirates of the Caribbean) kwam in 2002 met The Ring, een remake van het Japanse Ringu. De film werd een grote hit en zou een herkenbaar begrip worden. De stoffige videoband met korrelige beelden van een duister meisje, die de kijker laat sterven in ‘seven days’; velen zullen dit slimme concept herkennen. Twaalf jaar na het matig ontvangen The Ring Two is het nu tijd voor het derde deel in de reeks. Rings probeert de serie nieuw leven in te blazen, in een tijd waarin veel bioscoopbezoekers waarschijnlijk niet eens weten dat er ooit videocassettes bestonden.

Julia (Matilda Lutz) is in een langeafstandsrelatie met Holt (Alex Roe), maar heeft al een aantal dagen niet van hem gehoord. Wanneer zij op onderzoek gaat blijkt dat haar vriend slachtoffer is geworden van een onderzoek van de hoogleraar Gabriel (Johnny Galecki). Deze is in het bezit van een videoband die de kijker binnen zeven dagen laat sterven. Om het leven van haar vriend te redden, is Julia genoodzaakt om zelf ook naar de gevaarlijke VHS te kijken, maar dan blijkt dat het verbreken van de vloek in haar geval niet zo makkelijk zal zijn. Ze zullen diep in de geschiedenis van de cassette moeten graven om het proces ongedaan te maken.

Bijna iedereen is wel bekend met de iconiche beelden uit The Ring en deze nieuwe film is zich duidelijk bewust van de effectiviteit. De beruchte videoband is de bron van de enige ietwat enge momenten, verder is Rings vooral een afgezaagde thriller. De personages zoeken naar wat er precies aan de hand is met het meisje in de video; een mysterie dat maar nooit interessant weet te worden. Het acteerwerk van Matilda Lutz (L’estate Addosso) en Alex Roe (The 5th Wave) weet je nooit echt te grijpen, maar het scenario biedt hen ook totaal geen helpende hand. De zoektocht naar de bron van al het kwaad is een te veel gebruikte verhaallijn in moderne horrorfilms en Rings staat dan ook bol van de clichés.

Het enige lichtpuntje is de redelijke bijrol van Vincent D’Onofrio (Daredevil, The Magnificent Seven, Jurassic World). Hij speelt de wijze persoon waar de hoofdpersonages informatie komen halen, zoals in letterlijk elke horrorfilm aanwezig is. Hoewel D’Onofrio niet heel lang te zien is, heeft zijn blinde Burke zeker een grote impact op het verhaal. D’Onofrio lijkt ook echt zijn best te doen en is niet simpelweg komen opdagen om voor een prima vergoeding wat geloofwaardigheid aan een slechte horror toe te voegen. Rings haalt de serie niet terug uit de dood en is het kijken eigenlijk niet waard.