Doorgaan naar artikel
Yakuza Kiwami
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Yakuza Kiwami is precies wat je mag verwachten van een Yakuza-game, een diepgaand verhaal gecombineerd met de nodige actie en hilarische mini-games. Eigenlijk is dit Yakuza 0 met het verhaal van het allereerste deel. Zeker gezien de prijs is dit het perfecte moment om in te stappen in deze prachtige serie.

Eerder dit jaar verscheen Yakuza 0, een prequel voor de gehele Yakuza-serie en het eerste deel voor de PlayStation 4. Nu een half jaar later krijgen we weer een nieuw avontuur met Kazuma Kiryu in de hoofdrol. Echt helemaal nieuw is het natuurlijk niet, want Yakuza Kiwami is een remake van het eerste deel dat in 2006 verscheen voor de PlayStation 2. Is Yakuza Kiwami net zo’n succes als Yakuza 0 of slaat SEGA hier de plank een beetje mis?

Kazuma Kiryu moet tien jaar de gevangenis in wanneer hij de schuld op zich neemt nadat zijn beste vriend Akira Nishikiyama hun baas vermoord. Wanneer Kiryu vrij wordt gelaten, komt hij erachter dat er veel gebeurd is in die tien jaar. Zowel de Tojo clan als Nishikiyama zijn niet meer hetzelfde, zijn jeugdvriendin Yumi is verdwenen en iedereen is op zoek naar de 10 miljard yen die is gestolen van de Tojo clan. Terwijl er een bende-oorlog ontstaat op de straten van Kamurocho gaat Kiryu opzoek naar Yumi en de gestolen 10 miljard. Daarbij ontfermt hij zich ook nog eens over Haruka, een mysterieus meisje waar iedereen achteraan zit.

De Yakuza-spellen draaien vooral om het verhaal en Yakuza Kiwami is geen uitzondering. Tussen het spelen door krijg je behoorlijk veel cut-scenes voorgeschoteld die het grootste gedeelte van het verhaal vertellen. Deze filmpjes zijn grafisch gezien niet het beste wat de PlayStation 4 te bieden heeft, maar dat maakt voor het verhaal niks uit. De verschillende personages zijn goed uitgewerkt en zelfs diegene die een kleine rol spelen, voegen nog steeds genoeg toe aan het verhaal. De opbouw van het verhaal is goed en langzaam kom je steeds meer te weten over wat er allemaal is gebeurd tijdens de afwezigheid van Kiryu. Yakuza Kiwami is boeiende vanaf de eerste minuut en dat zorgt ervoor dat het moeilijk weg te leggen is.

Het verhaal dat Yakuza Kiwami probeert te vertellen is vrij serieus, maar het is zeker niet zo dat er geen ruimte is voor humor. Tijdens het spelen is er namelijk nog genoeg tijd voor de nodige mini-games. Mahjong, kaarten en karaoke is maar een kleine greep uit de collectie die je tot je beschikking hebt. Deze waren ook allemaal te spelen in het origineel uit 2006, maar Insect Queen Female King is nieuw en is een soort combinatie van Rock, Paper, Scissors en Tekken. Alle mini-games zijn leuk om te doen en vervelen geen moment, zeker omdat het volzit met bizarre humor die je gewend bent van Japanners.

Ook vechten speelt een belangrijke rol in Yakuza Kiwami, want je bent en blijft lid van de Japanse georganiseerde misdaad. Het vechtsysteem is overgenomen van Yakuza 0 en daardoor heb je ook weer de beschikking over verschillende vechtstijlen: brawler, beast, rush en dragon. Allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen en zul je ook moeten kijken naar de stijl van je tegenstander. Het wisselen tussen deze verschillende manieren gaat eenvoudig, met een druk op de knop. Wanneer je speelt op de meest eenvoudige moeilijkheidsgraad dan kun je een heel eind komen zonder een duidelijke tactiek, maar speel je op het hoogste niveau dan zul je alles uit de kast moeten halen. Dit maakt het vechtsysteem geschikt voor iedereen die Yakuza Kiwami wil spelen.

Yakuza Kiwami is precies wat je van een Yakuza-titel mag verwachten, een diepgaand verhaal, veel actie en hilarische mini-games. Eigenlijk is het Yakuza 0 met het verhaal van het allereerste deel. Heb je je goed kunnen vermaken met Yakuza 0, dan zul je zeker veel plezier beleven aan deze remake. De prijs maakt het ook nog eens extra aantrekkelijk, want het kost zo’n 30 euro minder dan het vorige deel. Hierdoor is dit het perfecte deel om in te stappen in de Yakuza-reeks.