Doorgaan naar artikel
Tropico 6
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Met de komst van Tropico 6 kunnen we weer genieten van een ruime dosis dictatorschap en humor. Er is voldoende vernieuwing en dankzij de toevoeging van meer management zit er uitdaging in. Tegelijkertijd blijft het uitnodigend voor diegene die het nooit gespeeld hebben dankzij het lage instapniveau.

Nog niet zo lang geleden werden we door Kalypso verrast met een trailer die leek te hinten naar een Tropico-vervolg. Niets bleek minder waar te zijn, in samenwerking met ontwikkelaar Limbic Entertainment is er een nieuw deel in de maak. De nieuwe samenwerking zorgt voor een frisse start van het vervolg. Op Gamescom 2017 hebben we alvast een voorproefje gekregen van de gameplay. Dit heeft onze interesse alleen maar meer gewekt en hier kun je dan ook onze Tropico 6 preview lezen.

Met de befaamde woorden ‘El Presidente is back!’ weten we al meteen dat in Tropico 6 je opnieuw als dictator aan de slag gaat met je kolonie. Alleen heb je ditmaal niet een, maar meerdere eilanden tot je beschikking. Dit vergt een stuk meer strategisch nadenken om de eilanden tegelijkertijd te kunnen managen. Bronnen zullen verdeeld zijn over de eilanden, waardoor bijvoorbeeld het eerste eiland zich goed leent voor landbouw, terwijl een ander eiland veel olie onder de grond bevat. Om de eilanden met elkaar te verbinden worden voor het eerst bruggen, tunnels en openbaar vervoer geïntroduceerd. De nieuwe infrastructuur en transportatie-mogelijkheden zorgen ervoor dat de inwoners tussen verschillende eilanden kunnen reizen om te werken en wonen. Belangrijk is om op ieder eiland voldoende voorzieningen te bieden of voldoende vervoer.

Tropico 6 preview

Een bijzonder nieuwe toevoeging in Tropico 6 zijn de raids. Bewoners kunnen op raids gestuurd worden met als doel het verkrijgen van nieuwe bronnen, gebouwen, manipulatie van diplomatie of de World Wonder Heists. Er zijn maar liefst 17 Wonders (gebouwen) die gestolen kunnen worden door middel van raids. Zo kregen we de opdracht om de Eiffeltoren te stelen. Voorafgaand moeten eerst kleinere subquests ter voorbereiding worden gedaan. Doordat deze veel tijd en voorbereiding kosten wordt de speler geconfronteerd met verschillende keuzes. Te weinig aandacht zorgt ervoor dat het lang duurt, maar te veel aandacht kost geld en kan tot onvrede leiden. Deze actie kan niet alleen in singeplayer voltooid worden, maar ook in multiplayer tot en met 4 personen.

Naast de nieuwe toevoegingen zit er ook content in Tropico 6 die spelers in de voorgaande delen hebben gezien, maar dan verbeterd. Dankzij gebruik van Unreal Engine 4 ziet de game er grafisch beter uit dan ooit. Spelers kunnen inzoomen op de bewoners en hun acties volgen. Daarnaast hebben deze ieder eigen behoeftes die gevuld moeten worden, zoals meer religie of recreatie. Dankzij toevoeging van speeches kan El Presidente beloven dit waar te maken. Daardoor wordt het weer gemakkelijker om meer kiezers te winnen tijdens verkiezingen. Gelukkig zit er nog wel behoorlijk wat uitdaging in dankzij de verbetering van het faction-systeem. Opnieuw zullen er verschillende facties zijn, waarvan de behoeften vervuld moeten worden om opstand en onrust te voorkomen. Uiteraard mag de humoristische touch uit Tropico niet missen, deze is dan ook zeker opnieuw aanwezig.

Tropico 6 preview

Tot zover is onze interesse goed gewekt voor Tropico 6. Deze game is prima voor diegene die graag simulatie- of citybuilder-games speelt, dankzij de laagdrempeligheid en de humor die het luchtig houdt. Toch zorgt het politieke en economische aspect voor de uitdaging. In het vervolg komt daarbij ook nog eens kijken dat er meerdere eilanden zijn waarover geregeerd moet worden. We zijn dan ook zeker benieuwd of deze game de verwachtingen weet waar te maken. Tropico 6 zal naar verwachting begin 2018 uitgebracht worden voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.