Doorgaan naar artikel
Forza Motorsport 7
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Forza Motorsport 7 is een must-have voor iedereen die zichzelf een fan van racespellen noemt. Grafisch gezien is het enorm indrukwekkend en een waar feest voor de ogen. De vele auto's en circuits zullen je de komende twee jaar weer zonder moeite bezighouden. Gran Turismo Sport is nog niet verschenen, maar 'beste racegame 2017' is al zo goed als zeker.

Forza en Xbox gaan hand in hand en dat is al sinds de release van het allereerste deel. Sinds 2005 brengt Turn 10 Studios om het jaar een nieuwe versie van Forza Motorsport uit. Dat betekent dat we dit jaar aangekomen zijn bij het zevende deel in deze, voor Microsoft, belangrijke race-franchise. Forza Motorsport 7 heeft nog meer banen, auto’s en mogelijkheden dan zijn voorganger. Weet Turn 10 Studios genoeg vernieuwingen te brengen en een aanschaf te rechtvaardigen?

Al sinds 2011 brengt Turn 10 Studios twee verschillende delen van Forza uit. De oneven jaartallen zijn voor Forza Motorsport en de even voor Forza Horizon. Beide spellen hebben veel overeenkomsten, maar toch zijn ze behoorlijk verschillend. Forza Motorsport is namelijk meer gericht op het racen op een circuit en neigt wat meer naar een simulator. Forza Horizon zit veel meer aan de kant van arcade en bevat naast het rijden op circuits nog veel meer race-types. Het mooie van deze spellen is wel dat je ze zo kunt instellen dat het meer richting simulatie gaat of juist het tegenovergestelde. En juist dat laatste maakt van Forza Motorsport 7 een heel toegankelijk spel, wanneer je het bijvoorbeeld vergelijkt met Project CARS 2. Die laatste game is namelijk ingesteld als simulatie en met de nodige aanpassingen is het wel iets eenvoudiger te krijgen, Forza werkt precies andersom. Wanneer je niks aanpast, is het allemaal vrij eenvoudig, maar met een aantal simpele instellingen is het net zo lastig te maken als Project CARS 2.

Forza Motorsport 7 heeft veel verschillende auto’s om in te racen. En dan bedoelen we ook echt veel, want je kunt kiezen uit meer dan zevenhonderd modellen. De diversiteit is ook enorm, van vrachtwagens tot rally-wagens en zelfs Formule 1-auto’s behoren tot de mogelijkheden. Een droom die uitkomt voor de ware autoliefhebber, maar eigenlijk voor iedereen die van dit soort spellen houdt. De voertuigen zien er niet alleen van de buitenkant mooi uit, ook hebben de ontwikkelaars veel aandacht besteed aan de binnenkant. Gelukkig is het niet alleen een visueel iets, want de auto’s voelen ook anders aan. Zo zijn de vrachtwagens lomp en zwaar en wat lastiger onder controle te krijgen. De rally-auto’s zijn veel responsiever en zijn voor beginners vaak een goede keus. De diversiteit zorgt ervoor dat het spel geschikt is voor bijna iedereen.

Zoals altijd heeft ook dit deel weer een carrièremodus. Hierin ga je de strijd aan met de computer om uiteindelijk winnaar te worden van de Forza Driver’s Cup. In totaal zijn er zes verschillende klassen waar je aan mee kunt doen en deze hebben allemaal meerdere onderdelen. Naast de standaard circuits waar je een aantal rondes moet afleggen, zijn er ook andere soorten races. Zo is er een bowling-onderdeel waarin je zoveel mogelijk kegels omver moet rijden met je auto. Daarnaast zijn er nog een aantal die gericht zijn op de klassieke auto’s. Het is dus niet altijd alleen maar dom rondjes rijden. Voor de afwisseling is het wel leuk, maar eerlijk gezegd is het niet eens nodig. De standaard circuits bieden al genoeg vermaak van zichzelf. De carrièremodus is niet heel erg anders dan in de vorige delen, maar blijft gewoon leuk om te doen.

Forza Motorsport 7 is een zeer goede game, maar wordt echt geweldig gemaakt door het grafische gedeelte. Op dit moment is er geen enkel ander racespel dat zulke prachtige beelden uit de Xbox One weet te halen. En dan hebben we het niet alleen over de Xbox One X of de S-variant, want zelfs op de eerste generatie Xbox ziet dit spel er nog fantastisch uit. Het meest indrukwekkend zijn de weersveranderingen. Zo kan het voorkomen dat je aan een race begint in de volle zon en eindigt met onweer. De manier waarop de plassen water weergegeven worden, zijn echt indrukwekkend. Zo zie je de reflectie van de lucht met de groots mogelijke details terug in het water. Je moet opletten dat je niet teveel afgeleid wordt hierdoor, want het blijft natuurlijk een spel waarbij je je moet concentreren op de weg.

Als laatste, iets dat misschien niet heel erg bijzonder lijkt, is het feit dat het gespeeld kan worden in split-screen-modus. Dit zorgt ervoor dat dit niet alleen een spel is voor in je eentje, maar dat je het ook perfect met twee personen thuis op de bank kunt doen. In de praktijk werkt dit erg goed; wederom een pluspunt.

Forza Motorsport 7 is een geweldige ervaring. Het ziet er prachtig uit en de diversiteit aan auto’s is enorm. Het maakt niet uit of je opzoek bent naar simulatie of wat meer arcade, dit spel is voor iedereen. De carrièremodus is goed zoals altijd en daarna kun je je uitstekend vermaken met de overige modi. Turn 10 Studios heeft een enorm knappe prestatie neer weten te zetten met het zevende deel in de Forza Motorsport-serie. Gran Turismo Sport gaat het heel moeilijk krijgen om dit spel van zijn troon te stoten.