Doorgaan naar artikel
Just Dance 2018
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Just Dance 2018 is een leuke party-game, maar door het teleurstellende volgen van bewegingen ook niet meer dan dat. Dat na drie maanden ook nog eens het grootste deel achter een betaalmuur verdwijnt, maakt dat het moeilijk wordt om dit dansfestijn aan te raden.

Sinds 2009 houdt Ubisoft ons jaarlijks in beweging met de Just Dance-reeks. In eerste instantie alleen op de Wii, maar inmiddels is de game op praktisch elk denkbaar platform te spelen. Ditmaal is het de beurt aan Just Dance 2018. Biedt deze editie genoeg om ons weer een jaartje bezig te houden?

Aan de basisopzet is vrij weinig veranderd. Nog steeds is het de bedoeling dat je de personages die je op het scherm ziet nadoet. Dat kan in totaal op 42 verschillende liedjes die variëren van moderne hits als “Shape of you” van Ed Sheeran tot aan “Another one bites the dust” van Queen. Er zit voor ieder wel wat wils in de lijst. Nieuw dit jaar is de Kids-modus, die acht nummers en choreografieën speciaal voor de jongere dansers onder ons bevat. Verder is er weinig nieuws onder de zon, maar dat is natuurlijk ook niet zo gek bij een dansgame.

Zoals eerder gezegd, is het de bedoeling dat je de bewegingen op het scherm zo goed mogelijk nadoet. De game volgt dit door middel van een aantal verschillende controllers. Zo kunnen onder andere de Kinect, PlayStation Move en de Joy-Cons van de Nintendo Switch worden gebruikt. In het geval van de Switch maakt dit ook choreografieën met twee handen mogelijk, wat een extra dimensie aan de game geeft.

De besturing waar de meesten van ons gebruik van zullen maken, is de mobiele telefoon in combinatie met de Just Dance-app. Door de telefoon in je rechterhand te houden wordt geregistreerd hoe precies je de bewegingen nadoet. Zoals we eigenlijk al hadden verwacht, betekent dit dat je niet heel erg precies gevolgd wordt, waardoor je af en toe volledig uit de maat en richting alsnog een perfecte score haalt. Dat maakt het spel meteen ongeschikt voor een fanatieke competitieve strijd, waardoor het zichzelf degradeert tot een simpele partygame. Dat kan nog steeds erg leuk zijn, maar het is wel iets om even bij stil te staan voordat je tot aanschaf overgaat.

Just Dance 2018

Een ander element om even aan te denken is Just Dance Unlimited, de online catalogus waarin je continu van nieuwe muziek wordt voorzien. Deze is namelijk niet gratis, hoewel je bij aanschaf van de game wel drie maanden cadeau krijgt. Het gevolg is dat je de eerste tijd onbeperkt kunt genieten van wat Just Dance 2018 je te bieden heeft, maar dat daarna ongeveer driekwart van wat je gewend bent achter de betaalmuur belandt. Dat voelt toch wel erg zuur voor een duurbetaald spel. De adviesprijs is namelijk nog steeds zestig euro en dat is wel behoorlijk veel voor wat er na het vervallen van je Unlimited-abonnement overblijft.

Just Dance 2018 is een leuke dans-game die vanwege het gebrekkige volgen van je bewegingen nooit echt competitief kan worden. Daardoor is de kans groot dat je al snel bent uitgekeken, al is dat met het oog op het vervallen van Just Dance Unlimited na drie maanden misschien maar goed ook.