Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

RUGBY 18 is alleen voor de echte rugby-fan. De complexiteit van rugby is lastig te vertalen naar een spel dat geschikt is voor iedereen. Het ziet er mooi uit en biedt genoeg opties om je uren mee te vermaken, zowel online als offline. De computergestuurde tegenstanders zijn helaas niet altijd even realistisch.

Wanneer je aan sportspellen denkt, denk je waarschijnlijk vooral aan FIFA 18, NBA 2K18 en NHL 18. Dat is ook logisch, want die sporten zijn ook vrij populair. Rugby is dat in bepaalde landen ook, maar helaas niet in Nederland. De meeste mensen zullen het verschil dan ook niet weten tussen Rugby League en Rugby Union. Er zijn teveel verschillen om op te noemen, maar het is belangrijk om te weten dat dit spel om de meest populaire variant gaat, Rugby Union. Rugby 08 was de laatste rugby-game die de moeite waard waard was om te spelen, maar die stamt nog uit de tijd van de PlayStation 2. Laten we hopen dat RUGBY 18 in dezelfde categorie valt en niet in die van Rugby 15, een spel dat nooit uitgebracht had mogen worden.

Wanneer je RUGBY 18 voor de eerste keer start, begin je gelijk met een wedstrijd. Gelukkig word je niet helemaal in het diepe gegooid, want je krijgt stap voor stap uitleg over de besturing. Het wordt al snel duidelijk hoe je een bal moet gooien (passen), een  tackle moet uitvoeren, een scrum moet winnen en spelers kunt toevoegen aan de ruck. Voor een leek zijn het vrij onduidelijke termen en daar zit ook een groot probleem. Rugby, en dan in het bijzonder Rugby Union, is een lastige sport om echt goed te begrijpen. Er zijn enorm veel regels die ook nog eens elk jaar veranderen. Dit alles maakt het een vrij complex geheel en dat vertaalt zich moeilijk naar een game die voor iedereen speelbaar is. RUGBY 18 is helaas geen uitzondering op de regel en dat komt vooral omdat het wat meer de kant van een simulatie opgaat.

Zoals de meeste sportspellen beschikt RUGBY 18 over verschillende online- en offline-modi. De carrièremodus is vergelijkbaar met die van andere games. Neem de leiding over je team en zorg ervoor dat je uiteindelijk uitkomt in de hoogste divisie. Het is niets dat we niet al eerder hebben gezien, maar dat maakt het niet minder vermakelijk. Daarnaast kun je ook nog de modus Dream Team spelen. Dit is het beste te vergelijken met FUT van FIFA; stel je droomteam samen en neem deel aan online wedstrijden. Het grote verschil met FUT is het ontbreken van microtransacties en dat is een geweldige beslissing. Daarnaast kun je natuurlijk ook nog deelnemen aan een standaard competitie of gewoon een simpele wedstrijd spelen tegen de computer of online. De verschillende modi zijn goed uitgevoerd en doen niks onder voor die van andere sportspellen.

Grafisch gezien kan RUGBY 18 aardig meekomen. Het is niet te vergelijken met FIFA 18, maar het ziet er vrij realistisch uit. De ontwikkelaar moest het doen met een beperkt budget en dat zie je terug in de spelers. Deze zijn verre van levensecht, maar goed genoeg om je niet aan te storen. Waar je je wel heel erg snel aan gaat storen zijn de computergestuurde tegenstanders. Al vrij snel kom je erachter dat zij hele vreemde beslissingen maken. Zo komt het met enige regelmaat voor dat een tegenstander de bal heel ver omhoog schopt terwijl ze erg dicht bij het try-gebied staan (waar je moet scoren). Voor een leek lijkt het niet zo vreemd, maar dit gebeurt in een echte wedstrijd bijna nooit.

RUGBY 18 is zeker geen slecht spel. Grafisch gezien is het niet onaardig, maar verwacht niet hetzelfde niveau als FIFA 18 en NBA 2k18. Er is echter een groot probleem en dat zijn de computergestuurde tegenstanders. Deze maken de meest vreemde beslissingen die in een echte wedstrijd nooit voor zullen komen. Gelukkig heeft Eko Software een update aangekondigd die dit zou moeten verhelpen. Ben je een echt rugby-fan dan is dit het beste Rugby Union-spel op dit moment, maar voor anderen heeft het spel niet zoveel te bieden en dat heeft hoofdzakelijk te maken met de complexiteit van rugby in het algemeen. Mocht je als leek toch een rugby-spel willen proberen dan kun je beter met Rugby League Live 4 aan de slag.