Doorgaan naar artikel
The Swedish Theory of Love
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Regisseur Erik Gandini heeft een erg interessant vraagstuk te pakken. Helaas weet The Swedish Theory of Love nergens echt interessant te worden, waardoor de boodschap over onze maatschappij niet blijft hangen.

The Swedish Theory of Love is nu verkrijgbaar op DVD.

Tegenwoordig is individualiteit een van de belangrijkste dingen in onze maatschappij. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen leven en we proberen zo min mogelijk afhankelijk te zijn van anderen. Het is een logisch voortvloeisel uit onze welvaart, waarin we genoeg luxe hebben verworven om deze afhankelijkheden achter ons te kunnen laten. Maar is deze ontwikkeling wel zo goed als dat we zelf willen geloven? Dat is de vraag die de Zweedse documentaire-maker Erik Gandini (Videocracy) ons stelt in The Swedish Theory of Love.

De regisseur zelf zit duidelijk aan de kant van de tegenstanders van het individualisme. Door middel van interviews met onder andere sperma-donoren, Syrische vluchtelingen en een chirurg die naar Ethiopië is verhuisd probeert hij duidelijk te maken wat er mis is met onze samenleving. Helaas gebruikt hij hiervoor iets te extreme voorbeelden, waardoor je je nooit echt kan verplaatsen in de gedachtengang. Zeker wanneer we een kijkje nemen bij een groepje jongeren die in een bos op zoek gaan naar spiritueel contact, voelt het als een flinke ver van je bed show. Dat is jammer, want het punt dat de documentaire probeert te maken is zeker interessant.

The Swedish Theory of Love Foto: Cinema Delicatessen

Het grootste probleem is eigenlijk dat het nergens echt de diepte in gaat. We krijgen een hoop voorbeelden te zien van eenzaamheid en daar blijft het dan ook bij. Nergens wordt ingegaan op achtergronden of motivatie, waardoor je nergens emotioneel betrokken wordt. Iets dat erg belangrijk is voor de boodschap in een documentaire.

Qua vertelling wordt een duidelijke structuur gehouden. Het begint met voorbeelden van de slechte kanten van de huidige maatschappij, waarin familiebanden en relaties niet meer belangrijk zijn en eenzaamheid een steeds groter probleem wordt. Daarna wordt langzaam maar zeker toegewerkt naar de oplossing om ons geluk weer terug te vinden. Dat maakt de documentaire overzichtelijk en goed te volgen.

De beelden die we te zien krijgen zijn erg stijlvol, maar de regisseur heeft wel een paar vreemde keuzes gemaakt. Zo lijken door het kleurgebruik de meeste beelden afkomstig uit de jaren tachtig terwijl het wel gaat om een actuele maatschappelijke situatie.

The Swedish Theory of Love brengt een interessante beschouwing van onze huidige samenleving. Helaas weet de regisseur dit niet heel overtuigend te brengen. Het is lastig je te vereenzelvigen met de geïnterviewden en situaties. Doordat het daarnaast nergens de diepte in gaat wordt de documentaire nooit erg interessant.